Rusija saopštila: Sa žaljenjem kažemo...

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 14:56

Rusija saopštila: Sa žaljenjem kažemo...

"Nije postignut pravi napredak" u rešavanju pitanja koja je pokrenula Moskva u vezi sa crnomorskim sporazumom o žitu, koji ističe sledećeg meseca.

To je saopštio ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, prenosi Rojters.

Kremlj je više puta rekao da sporazum neće biti obnovljen nakon 18. maja osim ako Zapad ne ukloni prepreke ruskom izvozu žitarica i đubriva.

"Od danas sa žaljenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možemo da kažemo da nije postignut pravi napredak u rešavanju ovog problema", rekao je ruski izaslanik Genadij Gatilov novinarima u Ruskoj stalnoj misiji u Ženevi.

Inicijativa za crnomorsko žito, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske između Rusije i Ukrajine, imala je za cilj da spreči globalnu prehrambenu krizu tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito bezbedno izvozi iz tri ukrajinske luke.

Iako ruski poljoprivredni izvoz nije eksplicitno bio na meti zapadnih ograničenja, Moskva kaže da su sankcije na njena plaćanja, logistiku i osiguranje stvorile barijeru za izvoz njenih žitarica i đubriva.

"Ukrajinski deo sporazuma dobro funkcioniše", rekao je Gatilov. "Ali ruski deo ovog sporazuma ne funkcioniše i oba ova dela bi trebalo da budu jednaka. To nije slučaj".

Jedan od glavnih zahteva Rusije u pregovorima je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) na SWIFT platni sistem.

Gatilov je rekao da bi banka trebalo da bude u potpunosti ponovo povezana sa sistemom, a ne da bude podvrgnuta odlukama "od slučaja do slučaja" o sposobnosti zajmodavca da obavlja transakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.