Rusija razvija sistem odbrane S-500

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razvija sistem odbrane S-500

MOSKVA - U Rusiji je u toku izrada novog sistema vazdušno-kosmičke odbrane S-500, saopštio je danas glavnokomandujući vojno-vazduhoplovnih snaga Rusije general-pukovnik Aleksandar Zelin.

"Vazdušno-raketni sistem nove generacije S-500 je dalji razvoj sistema S-400 'trijumf'", rekao je Zelin, dodajući da je on u stanju da u punoj meri rešava zadatke vazdušno-kosmičke odbrane, uništavajući balističke supersonične ciljeve, koji lete brzinom pet kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sekundi.

"Takav sistem u stanju je da stvori samo Rusija, samo ona ima snagu da reši taj zadatak", rekao je ruski general. Zelin je kazao i da se u Rusiji završava montaža letećeg prototipa aviona pete generacije.

Prototipi

"Tri prototipa aviona pete generacije već su izrađena, sada se završava montaža letećeg prototipa tog aviona. Izvestio sam premijera Vladimira Putina u Komsomolsku na Amuru da avion pete generacije treba da poleti u oktobru-novembru ove godine", rekao je general, izražavajući uverenje da će ove godine "ta mašina obavezno biti u vazduhu".

Zelin je naveo i da se u Rusiji obavljaju teoretske razrade najnovijih letelica, uključujući supersonične avione približne brzine šest maha.

On je rekao da glavna uloga u rešavanju zadataka vazdušno-kosmičke odbrane treba da bude na Ratnom vazduhoplovstvu, kao i da su formirane brigade vazdušno-kosmičke odbrane opremljene sistemima S-400, a u perspektivi će dobiti nove sisteme pete generacije S-500.

Zelin nije isključio mogućnost kupovine bespilotnih letelica strane proizvodnje za vazduhoplovne snage.

Izraelske letelice

Itar-Tass podseća da je ranije zamenik ministra odbrane Vladimir Popovkin rekao da će Oružane snage Rusije biti opremljene domaćim bespilotnim letelicama u periodu dve do tri godine, a da u međuvremenu "prazninu" popunjavaju letelice kupljene od Izraela.

Zelin je rekao da će Rusija prilikom primene bespilotne avijacije korisitti iskustva SAD, Izraela i Fracnuske, a da su bespilotne letelice efikasne u rejonu u kome odsustvuju sistemi PVO protivnika.

Glavnokomandujući ruskog vazduhoplovstva je rekao da će se do 2020. stvarati kvalitativno nove vojno-vazduhoplovne snage, koje u perspektivi treba da pređu na princpijelno novu organizacionu strukturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.