Rusija proglasila devet finskih diplomata personama non grata

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 14:50

Rusija proglasila devet finskih diplomata personama non grata

Rusija je proglasila devet zaposlenih u ambasadi Finske u Moskvi i Generalnom konzulatu u Sankt Peterburgu personama non grata.

Ona je i povukla saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu od 1. oktobra, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao odgovor na konfrontacione akcije finskih vlasti, ruska strana je odlučila da od 1. oktobra povuče saglasnost na aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

Proglašavanje devet zaposlenih u finskoj ambasadi u Ruskoj Federaciji i finskog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu za personama non grata usledilo je posle proterivanja devet ruskih diplomata iz ruskih misija u Finskoj u junu ove godine, navodi se u saopštenju.

Ambasador Finske Anti Helanterja pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije da bi mu se iskazao protest protiv antiruske politike Helsinkija, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Danas je ambasador Finske u Rusiji pozvan na Smolenskaja trg i izražen je oštar protest u vezi sa konfrontacionom antiruskom politikom koju vode finske vlasti“, istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ninisto: Finska bi mogla da zatvori ruski konzulat u Turkuu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2023

Finska bi mogla da zatvori ruski konzulat u Turkuu kao odgovor na odluku Moskve da zatvori finski generalni konzulat u Sankt Peterburgu i protera diplomate iz Helsinkija, izjavio je danas predsednik Finske Sauli Ninisto. "Radimo na merama kojima ćemo odgovoriti. Zatvaranje ruskog konzulata u Turkuu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.