Rusija označila Radio Slobodna Evropa nepoželjnom organizacijom

Izvor: VOA, 20.Feb.2024, 18:59

Rusija označila Radio Slobodna Evropa nepoželjnom organizacijom

Moskva — Rusija je Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty) označila kao "nepoželjnu organizaciju", na osnovu registra ruskog ministarstva pravosuđa. Ranije je kancelarija glavnog tužioca odlučila da aktivnosti RFE/RL-označi nepoželjnim u Rusiji, javlja ruska državna novinska agencija TASS. Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska organizacija koju donacijom finansira američki Kongres preko američke Agencije za globalne medije. Proizvodi i distribuira program na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno. Moskovski sud proglasio je u martu 2023. bankrotstvo poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji pošto je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja takozvanog zakona o stranim agentima. Zakon, koji je stupio na snagu 2012, izvorno je bio usmeren na nevladine organizacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Kasnije je počeo da obuhvata medijske organizacije, novinare, YouTube vlogere - sve one koji primaju sredstva van Rusije i, prema mišljenju Kremlja, izražavaju političko mišljenje. Radio Slobodna Evropa ranije je izvestio da se zakon svodi na političku cenzuru, čija je svrha sprečavanje profesionalnog izveštavanja i obavljanja dužnosti i osporava poteze vlasti pred ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava. Taj medij je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. marta 2022, nekoliko dana pošto je Federalna porezna služba podnela zahtev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a. Arbitražni sud u Moskvi je 13. marta 2023. kao razlog naveo "nesposobnost" RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Evropa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u maju 2021, da otplati dug. Pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022., ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internet stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji. Postupci ruskih vlasti, rekao je tada predsednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj, predstavljaju vrhunac višegodišnje kampanje ometanja rada te medijske kuće u Rusiji. Usprkos blokiranju stranica i drugim oblicima pritiska, Ruski servis Radija Slobodna Evropa nastavlja s radom u punom obimu, a posećenost stranica RSE iz Rusije je rekordno povećana.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rusija proglasila RSE 'nepoželjnom organizacijom', preti gonjenjem novinara i izvora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2024, 15:09

Ruska vlada proglasila je Radio Slobodna Evropa "nepoželjnom organizacijom", prema registru koji vodi Ministarstvo pravde ove zemlje. Oznaka efektivno zabranjuje RSE da radi u Rusiji i izlaže svakog ko sarađuje sa tom organizacijom potencijalnom krivičnom gonjenju. Predsednik RSE Stephen Capus rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.