Rusija najavila – tržište se trese: Cena skače

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 20:05

Rusija najavila – tržište se trese: Cena skače

Moskva i Rijad produžile su do kraja godine dobrovoljno ograničenje cene nafte, što je izazvalo rast cene "brenta" na više 90 dolara po barelu.

Rusija će produžiti dobrovoljno ograničenje proizvodnje nafte za 300.000 barela dnevno do kraja godine, rekao je zamenik premijera Aleksandar Novak.

Nakon ove najave, cena sirove nafte "brent" skočila je na više od 90 dolara po barelu, prvi put od novembra 2022. godine.

Rusija će preispitivati svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca dobrovoljno smanjenje kako bi razmotrila mogućnost dodatnog smanjenja ili povećanja proizvodnje u zavisnosti od situacije na svetskom tržištu, pojasnio je Novak, prenosi RT Internešenel.

Ta mera je preduzeta uz dobrovoljno smanjenje koje je Rusija ranije najavila u aprilu 2023. godine, a koje će trajati do kraja decembra 2024. godine, objasnio je zamenik premijera.

Drugi najveći proizvođač nafte na svetu smanjuje proizvodnju i izvoz nafte u korak sa drugom velikom naftnom nacijom, Saudijskom Arabijom.

U odvojenom saopštenju, Rijad je produžio svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno do kraja godine, saopštila je novinska agencija SPA, pozivajući se na zvaničnika ministarstva energetike.

Ovaj najnoviji potez, dolazi posle ranijih dobrovoljnih smanjenja nafte od 1,66 miliona barela dnevno koje su neke članice OPEK+ prvo objavile u aprilu, a zatim su se složile da produže do kraja 2024. godine.

OPEK+, grupa koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici uključujući Rusiju, koja pumpa oko 40 odsto svetske nafte, smanjuje proizvodnju od novembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.