Rusija iznenadila MMF

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 19:16

Rusija iznenadila MMF

Rast ruske ekonomije "iznenadio" je Međunarodni monetarni fond (MMF), s obzirom na sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

U januaru je MMF prognozirao da će ruska ekonomija ove godine porasti za 2,6 posto zbog velike vojne i lične potrošnje koju je podupro rast plata. Prošlog oktobra očekivali su rast po stopi od 1,1 odsto u 2024, koju sada predviđaju u 2025.

"To je ratna ekonomija. Velik udeo ruske ekonomije čini vojna potrošnja, što podstiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnju", rekla je u četvrtak direktorka komunikacija MMF-a Džuli Kozak u Vašingtonu, prenosi Seebiz.

Potrošnji pomažu i značajni socijalni transferi, dodala je Kozak, upozorivši na naznake "pregrejavanja" ekonomije, poput jačanja inflacije.

U srednjoročnoj perspektivi rast bi trebao da uspori, s obzirom na isključenost Rusije iz međunarodnog finansijskog sistema, ograničen pristup tehnologiji i gubitak dela visokokvalifikovane radne snage, navodi.

Svi ti činioci značajno će uticati na rast i izglede za privredu na srednji rok, zaključila je zvaničnica MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.