Rusija i Ukrajina: Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner je možda u Sankt Peterburgu, Moskvi ili negde drugde, ali nije u Belorusiji

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 21:01

Rusija i Ukrajina: Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner je možda u Sankt Peterburgu, Moskvi ili negde drugde, ali nije u Belorusiji

Aleksandar Lukašenko kaže da je Prigožin, koji je vodio neuspelu pobunu, možda u Sankt Peterburgu, Moskvi ili nekom trećem mestu, ali da nije u Belorusiji.

Šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu oružanu pobunu u Rusiji prošlog meseca, nalazi se u Rusiji, kaže dugogodišnji beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Sve do sada nagađalo se gde je Prigožin koji je sa plaćenicima Vagner grupe organizovao kratkotrajnu pobunu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na jugu Rusije.

Prema dogovoru o okončanju pobune, optužbe protiv Prigožina su odbačene i trebalo je da mu bude dozvoljeno da se preseli u Belorusiju.

Lukašenko je pomogao u posredovanju u sporazumu o okončanju pobune, rekao je tada ruski predsednik Vladimir Putin.

Na pitanje Stiva Rozenberga, urednika BBC-ja za Rusiju, da li je ovim dogovor prekršen, beloruski predsednik odgovara odrično.

Ipak, Moskva i Minsk ne gledaju na isti način nedavnu pobunu.

Prošle nedelje je državna ruska televizija objavila da je iz ove dramatične situacije Vladimira Putin izašao kao heroj.

"Niko nije izašao kao heroj, ni Prigožin, ni Putin, ni Lukašenko, niko.

"A šta je pouka - ukoliko stvaramo ovakve naoružane grupe moramo da ih motrimo i ozbiljno obratimo pažnju na njih", kaže Lukašenko.

BBC urednik ga podseća na njegovu izjavu da neće oklevati da upotrebi rusko nuklearno naoružanja razmešteno na teritoriji Belorusije, ukoliko bude bilo potrebe.

"Džo Bajden i britanski premijer Sunak bi mogli da izjave istu stvar, kao i moj prijatelj Si Điping i moj veliki brat predsednik Putin.

"U Ukrajini se čitava vojska bori sa stranim naoružanjem, NATO oružjem jer im je ponestalo sopstveno, pa zašto onda ne mogu i ja da se borim sa tuđim?", , odgovara beloruski predsednik.

Sankt Peterburg je Prigožinov rodni grad, baš kao i ruskog predsednika Putina.

Beloruski lider je 27. juna potvrdio da je Prigožin stigao u zemlju, kako je tražio Kremlj na osnovu dogovora.

BBC je pratio let Prigožinovog privatnog aviona koji je krajem juna leteo za Belorusiju, ali se i vratio u Rusiju iste večeri.

Od tada je isti avion nekoliko puta leteo između Sankt Peterburga i Moskve, ali nema saznanja niti potvrda da je Prigožin bio u letelici.

BBC takođe ne može da potvrdi Lukašenkovu tvrdnju o trenutnoj lokaciji lidera Vagnera.

Lukašenko je u četvrtak rekao da su "koliko ja znam" ostali Vagnerovi borci i dalje u njihovim bazama - što bi moglo da znači da su u istočnoj Ukrajini ili u kasarnama za obuku u ruskom Krasnodarskom regionu.

BBC je nedavno utvrdio da je Vagner nastavio da angažuje regrute, ali je potom na kanalima na Telegramu bliskim ovoj grupi objavljeno da je regrutacija privremeno obustavljena.

Pozivajući se na neimenovane izvore, sajt Fontanka je objavio da je Prigožin u sredu posetio odeljenje ruske tajne bezbednosne službe FSB za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast, gde mu je vraćeno oružje i 10 milijardi rubalja zaplenjeno tokom pretresa u sedištu vojne kompanije na dan pobune.

Među oružjem koje mu je vraćeno je i pištolj Glok, koji je Prigožin dobio od ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Od početka rata u Ukrajini, Prigožin je često vrlo oštro kritikovao Šojgua i sadašnjeg načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, optužujući ih za strateške greške na frontu, ali i da namerno opstruiraju njegovu grupu i da je uskraćuju za municiju i oružje, što je dovelo do velikih gubitaka.

Jedan od razloga za pobunu, govorilo se, bila je i odluka ruskih vojnih vlasti da ubuduće svi plaćenici potpisuju ugovore sa Ministarstvom odbrane, što je Prigožin odmah odbio.

Pogledajte video o pobuni Vagnera:

Odredi Vagnerovaca, predvođeni Prigožinom pri odlasku sa fronta na istoku Ukrajine, gde su odigrali presudnu ulogu za zauzimanje Bahmuta, došli su do Rostova na Donu, na jugu Rusije, i kako su rekli, preuzeli su komandu na nekim bezbednosnim objektima.

Prigožin je tada rekao da ne ometaju nikakve planirane vojne akcije ruske vojske u Ukrajini koje se komanduju iz tog ruskog grada.

Po naređenju Prigožina, deo odreda Vagnera krenuo je ka Moskvi, što je navelo Kremlj da uvede strože obezbeđenje u mnogim regionima, a uporedo je učvrstila odbrambene položaje vojske nadomak ruske prestonice.

Vladimir Putin optužio je tu grupu za izdaju i da su zabili nož u leđa državi.

Međutim, usledio je dogovor Putina, Lukašenka i šefa Vagnera koji je okončao pobunu.

Prigožinu je obećano da može da ode u Belorusiju, a svi krivični postupci protiv onih koji su učestvovali u pobuni Vagnera su obustavljeni.

Borcima Vagnera je ponuđeno da potpišu ugovore sa redovnom vojskom, ili da se vrate kućama ili da odu u Belorusiju.

Pogledajte video o pobuni Vagnera:

U ranijim izjavama, Lukašenko je rekao da je Vagnerovim plaćenicima ponuđena napuštena vojna baza u Belorusiji ako žele da se pridruže njihovom vođi.

Nedavni satelitski snimci pokazuju kako izgleda šatori koji se podižu u bivšoj vojnoj bazi u blizini Minska, ali još nema znakova da je reč o novom kampu Vagnera.

Lukašenko je u četvrtak rekao da i dalje stoji ponuda Vagneru da stacionira neke od boraca u Belorusiji, što je uznemirila zemlje NATO-a, koje se graniče sa Belorusijom.

"Ali Vagner ima drugačiju viziju", rekao je on i dodao: "Naravno da vam neću otkriti kakvu".

"U ovom trenutku nije rešeno pitanje njihovog preseljenja", dodao je.

Pogledajte video o Prigožinu:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.