Rusija i Severna Koreja osiguravaju bezbednost

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 14:52

Rusija i Severna Koreja "osiguravaju bezbednost"

Rusija i Severna Koreja poslednjih godina su ojačale strateško partnerstvo, rekao je danas za TASS ambasador Pjongjanga u Moskvi Sin Hon Čhol.

On je dodao da je to učinjeno kako bi se osigurala bezbednost u severnoistočnoj Aziji.

"Negujemo tradiciju korejsko-ruskog prijateljstva i solidarnosti, koja se drugarski razvila usled borbe protiv zajedničkog neprijatelja", rekao je ambasador.

Komentarišući ono što je pre četiri godine bilo dogovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Moskvi tokom istorijskog susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, ambasador je objasnio da su tada postignuti dogovori poslužili kao značajna prekretnica koja je dovela do "jačanja strateške saradnje dveju zemalja, a sve u cilju obezbeđivanja mira i bezbednosti u severoistočnom delu Azije i sveta u celini".

"Tokom poslednje četiri godine, od kako je bio održan korejsko-ruski samit, naše dve zemlje su intenzivirale kontakte i razmenu na visokom nivou, produbile međusobno razumevanje i poverenje, ojačale saradnju u političkom, ekonomskom, kulturnom smislu i drugim oblastima".

Kim Džong Un je, podsetimo, po prvi put posetio Rusiju 2019. godine.

To je ujedno bio i prvi put da su se dva lidera srela uživo.

Nakon sastanka, Putin je svog sagovornika ocenio kao interesantnog i osobu koja poseduje velika znanja, dok je korejski lider njihov zajednički razgovor nazvao veoma sadržajnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.