Rusija i Kipar: podržavati braću u veri

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kipar: podržavati braću u veri

22.01.2011. - Prestižna nagrada međunarodnog društvenog Fonda Jedinstva pravoslavnih naroda

Važni je zadatak obe zemlje da učvršćuju zajedničke duhovne tradicije Rusije i Kipra, - uveren je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Šef ruske države se u petak uveče sastao s prvojerarhom kiparske pravoslavne crkve Hrizostomom Drugim.

Za prvojerarha Kiparske pomesne pravoslavne crkve ta poseta Moskvi nije prva. Međutim, i ovog puta je ona veoma prijatna. Osnovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je njen povod dobijanje prestižne nagrade međunarodnog društvenog Fonda Jedinstva pravoslavnih naroda. Svečana ceremonija urućivanja te nagrade je bila održana uveče 21. januara u glavnoj sabornoj crkvi zemlje – Hramu Hrista Spasa. Ta se visoka nagrada dodeljuje društvenim, političkim i duhovnim liderima za učvršćenje međupravoslavnih veza i propagiranje hrišćanskih vrednosti u životu svetske zajednice.

Podržavati braću u veri je osnovni zadatak svakog hrišćanina, - rekao je prilikom ceremonije Prvojerarh Kiparske crkve.

Duhovne veze su mnogo čvršće od krvnih veza, zato se nisam nikad ograničavao okvirima Kiparske crkve, - kaže Hrizostogm Drugi. – Cilj svih mojih akcija i mog služenja je uvek bila težnja da shvatim interese svih pravoslavnih vernika na zemlji. Teškoće i problemi u uzajamnom razumevanju među sestrinskim pravoslavnim crkvama su povezane, mislim, s time što mnogi ističu nacionalnu pripadnost svoje pomesne crkve, a tek zatim se sete svoje hrišćanske identičnosti. Smatram to pogrešnim, te ću uložiti sve napore radi podrške hrišćana iz različitih zemalja.

Arhiepiskop Nove Justinijane i čitavog Kipra je na čelu Kiparske pravoslavne crkve od 2006. godine. U čitavom svetu je on poznat kao inicijator krupnih mirotvornih i ekumenskih inicijativa i autor mnogih bogoslovskih tekstova. Umnogome zahvaljujući pomoći arhijepiskopa Hrizostoma u novembru 2010. godine RPC je postala vlasnik parcele blizu kiparskog grada Limasola. Pregovori o predaji teritorije su trajali skoro 10 godina. Planira se izgradnja na toj zemlji ruske crkve Svetitelja Nikole, koja će biti glavni pravoslavni hram ruskojezične zajednice na tom ostrvu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.