Rusija i Kina najavljuju potpisivanje 40 sporazuma

Izvor: Studio B, 13.Okt.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina najavljuju potpisivanje 40 sporazuma

Rusija i Kina potpisaće više važnih sporazuma tokom posete kineskog premijera Li Kećijanga Moskvi, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev. Među njima i sporazum o isporuci ruskog gasa Kini.

"Imamo veoma bogat dnevni red... biće potpisan veliki broj dokumenata", izjavio je Medvedev na početku susreta s Lijem i dodao da je reč o "četrdesetak veoma važnih bilateralnih dokumenata".

Među tim dokumentima su i međuvladin sporazum neophodan da bi Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mogla da prvi put isporučuje gas Kini, u okviru sporazuma potpisanog u maju u Pekingu nakon 10 godina teških pregovora.

Taj megaugovor procenjen je na 400 milijardi dolara u periodu od 30 godina i predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje počev od 2018. godine gasovodom "Snaga Sibira", čija je izgradnja počela u septembru u Jakutiji, u istočnom delu Sibira.

Tu su i sporazumi o jačanju saradnje ruskog giganta Gasproma i kineske grupe CNPC, dodaje Taš. Sporazum o saradnji velikih ruskih i kineskih banaka potpisaće Medvedev i Li, navodi isti izvor. Nivo odnosa Kine i Rusije je "na veoma visokom nivou i može biti okarakterisan kao strateško partnerstvo", istakao je Medvedev. "Kina je naš glavni partner za spoljnu trgovinu", precizirao je on. U poslednjih šest godina, trgovinska razmena je udvostručena, sa 40 na 90 milijardi dolara. "Vi i ja, mi želimo da damo impuls razvoju rusko-kineske saradnje u svim oblastima", rekao je kineski premijer i pozdravio Medvedeva kao "starog prijatelja". Kineski premijer će sutra razgovarati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Rusija i Kina – više od saradnje

Izvor: BKTV News, 13.Okt.2014

Rusija i Kina potpisaće više važnih sporazuma tokom posete kineskog premijera Li Kećijanga Moskvi, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.. . „Imamo veoma bogat dnevni red… biće potpisan veliki broj dokumenata“, izjavio je Medvedev na početku susreta s Lijem i dodao da je reč o „četrdesetak...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.