Rusija i Gruzija. Složenosti i perspektive odnosa

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2011, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Gruzija. Složenosti i perspektive odnosa

06.08.2011. -

Uoči treće godišnjice rata između Gruzije i Južne Osetije Dmitrij Medvedev dao je intervju za TV kanal Raša Tudej, radiostanicu Eho Moskve i guzijski Prvi informativni kavkaski kanal. Glavna tema razgovora ruskog predsednika sa novinarima bili su odnosi između Gruzije i Rusije.

Dmitrij Medvedev je izjavio da je do poslednjeg trenutka bio uveren da nikakvog konflikta između Gruzije i Južne Osetije neće biti. On je rekao novinarima kako se 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sastajao sa Mihailom Saakašvilijem u Sankt-Peterburgu i Astani i predlgao konstruktivno razmatranje situacije u regionu. Ali gruzijska strana ipak je započela vojna dejstva, a reakcija Rusije, po mišljenju predsednika, bila je ispravna. Na pitanje zašto ruske trupe nisu došle do Tbilisija predesdnik je izjavio da je zauzimanje gruzjske prestonice sa svrgavanjem Saakašvilija bilo moguće, ali nije bilo cilj operacije prinuđivanja agresora na mir. Ruske trupe morale su da zaustave gruzijsku agresiju, kako bi sprečile nove napade na Južnu Osetiju. Dmitrij Medvedev je izjavio da mu je vrlo žao što između Rusije i Gruzije do danas nisu uspostavljeni normalni odnosi, ali odgovornost za to, kao i za konflikt u avgustu 2008. godine snosi predsednik Gruzije.

Saakašvili je izvršio zločin u pogledu RF i njenih građana. Po njegovoj naredbi ubijeno je na stotine naših građana, uključujući mirotvorce. To mu nikada neću oprostiti, i zato neću sa njim da razgovaram, mada on periodično pokušava da namigne u raznim međunarodnim hodnicima. Pre ili kasnije Mihail Saakašvili neće biti predsednik Gruzije, zato što su takvi zakoni političkog života. I u tom slučaju novi predsednik, ma ko to bio, imaće mogućnost da uspostavi normalne produktivne odnose sa Rusijom.

Komentarišući nedavnu izjavu Senata SAD o tome da su akcije Rusije na Teritoriji Gruzije, Abhazije i Južne Osetije okupacija, Dmitrij Medvedev je primetio da su ove formulacije neosnovane.

Na pitanje o aktualnom statusu Abhazije i Južne Osetije, predsednik je odgovorio da je to sada jedna od najbližih država Rusiji, ali o mogućem stupanju u sastav RF ne može se govoriti.

Nikakvih pravnih pretpostavki za to u datom trenutku nema. Naravno, nemoguće je predpostaviti ono što će biti ubuduće, moguć je različit razvoj događaja. Ali ako se govori o tekućoj situaciji, po meni, ni pravnih, ni faktičkih pretpostavki za to nema. Sa tim su bile vezane moje odluke o priznanju novih subjekata međunarodnog prava, na ne sa nečim drugim. I meni se čini da je to normalan put razvoja dobrosusedskih, prijateljskih odnosa između RF, Abhazije i Južne Osetije. To je normalan put.

Još jedno problematično pitanje za Rusiju, vezano za situaciju na Kavakazu jeste stupanje u STO. Gruzija je jedina zemlja koja blokira pridruživanje Rusije STO. Dmitrij Medvedev je izjavio da bi ovaj stav mogao da se razume kada bi bio diktiran statutnim pitanjima STO, a ne željom da se postavi politička barijera.

U suštini, u okivru teme stupanja u STO naše gruzijske kolege pokušavaju da proguraju novo izdanje političkog problema, tačnije propusne punktove, ko šta kontroliše, hajde da pozovemo tamo EU. Naš stav je prost: ako hoćtete da znate kako se rekće roba, između ostalog tranzitna roba preko teritorije Južne Osetije, Abhazije, spremni smo da pružamo takve informacije, pri tome u elektronskom vidu, na najsavremeniji način. Ali ako pod izgovorom stupanja u STO pokušavaju da nam proguraju promenu postojećih političkih realija, mi, naravno, nećemo na to pristati. I ovde čak STO neće biti ona cena koja može da bude plaćena.

Istovremeno, po mišljenju predsednika, šanse da će Rusija ipak stupiti u STO, pri tome do kraja godine, prilično su velike. Takođe Dmitrij Medvedev je izjavio da u slučaju da gruzijsko rukovodstvo makar po tom pitanju pristane na pregovore, to će već biti polazna tačka za obnovu prvo normalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, a zatim i diplomatskih.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.