Izvor: RTS, 17.Apr.2021, 14:43

Rusija grupiše snage, brodovi prošli Bosfor

Dva ruska ratna broda prošla su kroz Bosfor, čime je Moskva, zajedno sa još 15 manjih brodova koji su uplovili u Crno more, pojačala svoje pomorsko prisustvo u tom regionu, u trenutku pogoršanih odnosa sa Zapadom i Ukrajinom.
Dva desantna broda klase "Ropuča" iz ruske Severne flote, prešla su Bosfor danas, a očekuje se da će još dva takva plovila, ovog puta iz ruske Baltičke flote, uskoro preći moreuz, potvrdio je Rojtersov izveštač >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Istanbula.

Novinska agencija RIA danas je izvestila da je 15 manjih brodova iz sastava ruske Kaspijske flotile završilo svoj prelazak u Crno more u okviru vežbe.
Kao dodatni znak pojačanih tenzija u regionu, Rojters navodi da je jedan brod sa logističkim kamionima i opremom za NATO snage u Rumuniji prošao kroz Bosfor u petak uveče.
Ovo pomorsko pregrupisavanje poklapa sa ogromnim nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine, koje je Moskva objasnila odbrambenom vojnom vežbom, a istovremeno je došlo da eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.
Rusija je takođe privremeno ograničila kretanje stranih ratnih brodova i drugih plovila u blizini Krima što je potez koji su osudili i Kijev i Vašington.
Odnosi Rusije sa Vašingtonom, koji je prošle nedelje otkazao razmeštanje dva svoja ratna broda u Crno more nakon žestokih ruskih protesta, nalaze se na najnižem nivou posle Hladnog rata, a Moskva je juče proterala 10 američkih diplomata u znak odmazde zbog nedavnog proterivanja istog broja ruskih diplomata iz SAD.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija povećava prisustvo pomorskih snaga u Crnom moru

Izvor: VOA, 17.Apr.2021

Dva ruska ratna broda prešla su Bosfor na ruti do do Crnog mora, dok je petnaest manjih plovila okončalo transport do Crnog mora, javila je agencija Rojters. Informaciju o ulasku petnaest brodova u područje Crnog mora Rojters je preuzeo od ruske državne agencije RIA Novosti – koja je izvestila...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.