Arahamia:Ukrajina danas evakuisala više od 40.000 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 07:16

Arahamia:Ukrajina danas evakuisala više od 40.000 ljudi

Ukrajina je evakuisala više od 40.000 ljudi, ali se i borila da skloni civile iz zona sukoba oko gradova Kijeva, Harkova i Mariupolja, izjavio je danas jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamia.

"Preko 40.000 žena i dece je evakuisano iz cele Ukrajine u jednom danu. Pokušano je 100.000, ali nije uspelo", rekao je on u objavi na društvenim mrežama, prenosi agencija Rojters.

Denisenko: Rusija nije ispoštovala dogovor o humanitarnim koridorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prethodno je savetnik savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko izjavio je danas da Rusija uglavnom nije uspela da ispoštuje dogovor koji omogućava evakuaciju civila iz gradova kroz humanitarne koridore.

Evakuacije su bile moguće iz gradova Sumi i Energodara, delimično iz Kijeva, ali ne iz Harkova, javio je Rojters.

Regionalni guverner Oleg Sinegubov rekao je da je planirana evakuacija iz grada Izjuma zaustavljena danas zbog ruskog granatiranja.

"Autobusi i dalje čekaju na ulazu u Izjum", rekao je on i dodao da su u toku pregovori sa Rusima uz podršku Crvenog krsta, preneo je Rojters.

Vlasti u Kijevu će danas pokušati da evakuišu civile kroz šest "humanitarnih koridora", uključujući i iz opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, za vreme trajanja dogovorenog prekida vatre sa ruskom stranom, saopštila je potpredsednica vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk.

Ona je u video izjavi navela da su ukrajinske oružane snage pristale da prekinu vatru u tim područjima, danas od 9 do 21 sat, i pozvale ruske snage da ispune svoju obavezu u vezi lokalnog primirja, prenosi Rojters.

"U 06.30 sati dobili smo poruku iz Ruske Federacije o koordinaciji ruta koje smo prethodno predložili. Poslali smo pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) i u devet sati naš premijer Denis Šmihal razgovarao je sa šefom MKCK-a Peterom Maurerom o potvrđivanju takvog sporazuma. Vojska je saglasna sa prekidom vatre od 9 do 21 sat današnjeg dana", navela je danas Vereščuk u objavljenoj video poruci naTelegram kanalu kabineta ukrajinskog predsednika, prenosi agencija Interafaks Ukrajina.

Kako je navedeno uspostaviće se režim prekida vatre i zeleni koridori na sledećim pravcima: Enerhodar - Zaporožje; Sumi - Poltava; Mariupolj - Zaporožje; Volnovaha - Pokrovsk; Izium - Lozova; Vorzel, Buča, Borođanka, Irpin, Hostomel - Kijev.

Zabrana izvoza pšenice, kukuruza, šećera...

Ukrajinska vlada će zabraniti izvoz ključnih poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, kukuruz, žitarice, so i meso, navodi se u odluci ukrajinske vlade koja je usvojena u utorak.

U skladu sa odlukom, zabranjen je izvoz zobi, prosa, heljde, šećera, soli, pšenice, mesa, kao i stoke iz Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva poljoprivrede objavljenom na zvaničnom sajtu vlade u Kijevu.

"To znači de fakto zabranu izvoza", dodaje se u saopštenju vlade.

Ukrajinski ministar agrarne politike Roman Leščcenko izjavio je da su ovakvi koraci preduzeti "kako bi se sprečila humanitarna kriza u Ukrajini" i "zadovoljile potrebe stanovništva za ključnim prehrambenim proizvodima".

Ukrajina je jedan od najvećih evropskih dobavljača poljoprivrednih proizvoda, prema podacima Evropske komisije.

Rusija i Ukrajina su odgovorne za skoro 30 odsto globalnog izvoza pšenice, navodi "Gro Intelligence", kompanija zadužena za analizu poljoprivrednih podataka.

Supruga predsednika Ukrajine: Ovo je rat u Evropi

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, u prvoj javnoj izjavi upućenoj globalnoj zajednici, govorila je o užasima rata, zahvalivši istovremeno na podršci međunarodne zajednice, ali i pozivajući zapadne zemlje da proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika, Zelenska je navela imena pojedine dece koja su bila žrtve rata, prenosi BBC.

"Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Ohtirka dok je njen deda pokušavao da je zaštiti. Polina iz Kijeva je poginula u granatiranju sa roditeljima. Geleri su pogodili četrnaestogodišnjeg Arsenija u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije stigla na vreme zbog jakih požara", navodi prva dama Ukrajine u tom pismu.

"Kada Rusija kaže da 'ne vodi rat protiv civila', prvo navodim imena ove ubijene dece", napisala je ona.

Zelenska je zahvalila na podršci međunarodne zajednice i susednih naroda koji su primili izbeglice, ali je i ponovila pozive svog supruga, predsednika Zelenskog, da zapadne zemlje proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

NATO se, međutim, odupreo ovoj akciji jer bi to podrazumevalo vojno angažovanje zapadnih snaga u sukobu sa ruskim avionima.

"Ovim pismom svedočim i govorim svetu: rat u Ukrajini nije rat 'negde tamo'. Ovo je rat u Evropi, blizu granica EU", poručila je ona.

"Ako ne zaustavimo Putina, koji preti da započne nuklearni rat, neće biti bezbednog mesta na svetu ni za koga od nas", zaključuje ona u pismu.

Rusija da omogući obnavljanje struje u Černobilju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija mora momentalno da ispoštuje privremeni prekid vatre kako bi se omogućila popravka dalekovoda do nuklearne elektrane u Černobilju, jer bi, kako tvrdi, moglo da dođe do curenja radijacije ako i dalje ne bude bilo struje.

"Rezervni generatori na dizel imaju kapacitet od 48 sati da napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju. Nakon toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati da rade, zbog čega će curenje radijacije biti neizbežno", napisao je Kuleba na Tviteru.

On tvrdi i da bi vetar mogao da prenese radioaktivni oblak u druge regione Ukrajine, Belorusije, Rusije i Evrope, prenosi "Gardijan".

"Ako se situacija nastavi, celokupno tamošnje osoblje će biti izloženo opasnoj dozi radijacije", upozorava Kuleba.

Prethodno je ukrajinski državni energetski operater saopštio da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu u Černobilju sa elektromreže.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" je saopštila da bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene iz nuklearne elektrane, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Jutarnje uzbune u nekoliko ukrajinskih gradova (UŽIVO)

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Mar.2022

Četrnaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Za danas je Rusija najavila zatišje i rekla da je spremna da obezbjedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je sinoć Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini. Ukrajinski...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.