Rusija će se vratiti u Avganistan

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će se vratiti u Avganistan

23.01.2011. - Ruske kompanije imaju konkurentnu prednost u odnosu na druge

Rusija namerava da poveća svoje prisustvo u Avganistanu, pre svega u ekonomskoj sferi. Govoreći o rezultatima prve za 30 godina zvanične posete avganistanskog lidera Moskvi, Dmitrij Medvedev i Hamid Karzaj nisu skrivali svoju zainteresovanost za razvoj bilateralnih trgovinsko-ekonomskih veza. Strane su potpisale odgovarajući međuvladin sporazum o saradnji i razmotrile niz konkretnih projekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
U uzajamnim odnosima Moskve i Kabula nije samo sovjetska vojna operacija, već i pomoć Avganistanu u izgradnji energetskih objekata, infrastrukture, socijalnih objekata, obuka avganistanskih stručnjaka. Upravo takvu saradnju je odlučeno obnavljati u punoj meri, - izjavio je Dmitrij Medvedev.

Ruske kompanije već danas učestvuju u modernizaciji hidroelektrane Noglu, stvaranju objekata male energetike u teško pristupačnim praninskim rejonima Avganistana. Razmatramo mogućnosti učešća Rusije u izgradnji novih hidroelektrana u drugim provincijama. Osim toga, vodimo pregovore o zajedničkoj rekonstrukciji niza objekata, koji su od velikog značaja za Avganistan: tunela na prevoju Salang, fabrike azotnih đubriva. Želimo da bi Rusija na različite načine povećavala prisustvo u Avganistanu.

Uskoro će biti usklađeni i drugi važni projekti u oblasti železničkog saobraćaja i pre svega energetskih projekata. Reč je o učešću Rusije u formiranju sistema prenosa struje iz Tadžikistana u Avganistan i Pakistan i izgradnji gasovoda Turkmenija-Avganistan-Pakistan-Indija. Pri tome, - istakao je premijer RF Vladimir Putin, kompanija INTER RAO JES spremna je da investira 500 miliona dolara u izgradnju dalekovoda u Avganistanu, ako je izaberu za operatora tog projekta.

Avganistanski lider je stavio na znanje da ruske kompanije imaju konkurentnu prednost u odnosu na druge.

Pratimo uvereno učvršćenje naših odnosa, jer Rusija deli zabrinutost ostalog sveta u vezi sa događajima u Avganistanu i inače u tom regionu. Rusija priznaje neophodnost stabilnosti u Avganistanu, napretka da bi Avganistan bio pouzdana zemlja s jakim režimom, na koju se može osloniti.

Tom će cilju umnogome doprineti zajednička borba protiv narkoopasnosti. Prilikom susreta u Moskvi strane su se dogovorile o zajedničkim naprorima u tom smeru, - saopštio je šef Federalne službe za kontrolu prometa droge RF Viktor Ivanov.

Dogovorili smo se da ćemo sarađivatьi u oblasti razmene poverljivih informacija o ljudima, koji se bave narkotrafikom, u cilju organizacije operativne delatnosti prema upitima jedne strane na teritoriji druge strane. Osim toga, avganistanski partneri će detaljnije razmotriti naš plan uništavanja narkoproizvodnje Raduga-2, koji obuhvata povećanje efikasnosti u oblasti uništavanja narkouseva.

Mnogi seljaci kultiviraju mak od bezizlaznosti da bi hranili porodice. Radi ispravljanja takve situacije i razvoja ekonomije Avganistanu je potrebna pomoć međunarodne zajednice. Između ostalog, Kabul računa na pomoć Moskve u razvoju hemijske industrije, poljoprivrede i građevinstva.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.