Rusija, borba za rublju

Izvor: RTS, 03.Dec.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, borba za rublju

Vlada u Moskvi je prvi put priznala da Rusija ulazi u recesiju. Umesto prognoziranog privrednog rasta, sledeće godine se očekuje ekonomski pad. Uzrok su sankcije Zapada Rusiji zbog čega izostaju investicije i pad cene nafte i gasa na svetskim tržištima. Rublja je ove godine izgubila 40 odsto vrednosti.

Ruska ekonomija ulazi u recesiju usled sankcija zapadnih zemalja, zbog uloge Moskve u krizi na istoku Ukrajine – i pada cene nafte, ključnim izvoznim adutom Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji najviše puni njen državni budžet.

Rublja je ove godina izgubila 40 odsto vrednosti, pa se strahuje od visoke inflacije. Umesto očekivanog rasta od 1,2 odsto, ruska privreda će sledeće godine imati pad od 0,8 odsto, saopštilo je rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Najveću štetu ruskoj ekonomiji nanose ekonomske sankcije Zapada, uvedene zbog politike Moskve prema Ukrajini.

Ocenjuje se da pad cene nafte ispod 75 dolara za barel – nije dugoročni trend i da će ona sledeće godine biti između 80 i 90 dolara.

"Ako narednih meseci cena nafte dostigne 90 dolara za barel, rublja će ojačati. Da bi sačuvala rublju, Centralna banka Rusije donekle će reagovati, ali će čuvati rezerve", kaže analitičar Dmitrij Šavčenko.

Rusija ima znatne devizne rezerve i mali inostrani dug. Ipak, ocenjuje se da je zbog političke izolacije i ekonomskih kaznenih mera – odliv kapitala iz Rusije ove godine premašio 100 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.