Rusija bi mogla da odustane

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 08:09

"Rusija bi mogla da odustane"

Antonio Gutereš izjavio je da bi Rusija 17. jula mogla da odustane od sporazuma o žitu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je zabrinut da bi Rusija 17. jula mogla da odustane od sporazuma koji dozvoljava bezbedan izvoz žita i mineralnih đubriva preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Gutereš je rekao novinarima da se naporno radi na tome da se produži važenje sporazuma i posle 17. jula, preneo je Rojters.

Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pretila da će odustati od sporazuma, koji je postignut uz posredovanje SAD i Turske u julu prošle godine, ukoliko prepreke za izvoz ruskog žita i đubriva ne budu uklonjene.

Ruski izvoz hrane i đubriva nije direktno pod sankcijama Zapada koje su uvedene zbog napada Rusije na Ukrajinu, ali Moskva navodi da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljaju barijeru za taj izvoz.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je u subotu da Rusija ne može da bude zadovoljna kako se odvija izvoz ruske hrane i đubriva, preneo je TASS.

Veršinjin je to rekao nakon sastanka sa generalnom sekretarkom Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) Rebekom Grinspan u petak u Ženevi.

Među zahtevima Rusije su i nastavak izvoza amonijaka preko gasovoda do ukrajinske luke Pivdenji i ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SVIFT međunarodnim platnim sistemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.