Rusija, Ukrajina i Belorusija: Zašto Minsk prihvata vođu Vagnera i pomaže Moskvi protiv Kijeva

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 09:06

Rusija, Ukrajina i Belorusija: Zašto Minsk prihvata vođu Vagnera i pomaže Moskvi protiv Kijeva

Belorusija je dozvolila Rusiji da izvrši invaziju na Ukrajinu sa njene teritorije, gde je Rusija nedavno rasporedila i taktičke nuklearne projektile.

Rusija tvrdi da je Jevgenij Prigožin, lider Vagnera, pristao da se premesti u Belorusiju, pošto je plaćenička grupa odustala od pobune.

Belorusija je takođe dozvolila ruskim trupama da izvrše invaziju na Ukrajinu preko sopstvene granice i da se na njenoj teritoriji rasporedi rusko nuklearno oružje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Belorusija je istočnoevropska zemlja okružena kopnom sa svih strana i graniči se sa Rusijom i Ukrajinom.

Bila je republika bivšeg Sovjetskog Saveza do 1991. godine.

Belorusija ima devet miliona stanovnika i jedna je od najsiromašnijih evropskih zemalja.

Mnogi delovi privrede i dalje su u državnom vlasništvu.

U prošlosti se često opisivala kao "poslednja evropska diktatura".

Njena vlada je oštro kritikovana zbog suzbijanja građanskih sloboda i kontrolisanja medija.

Njen lider, Aleksandar Lukašenko, na vlasti je od 1994. godine.

Međutim, Velika Britanija, EU i SAD više ga ne priznaju kao predsednika jer veruju da su izbori bili namešteni.

Poslednji predsednički izbori 2020. godine izazvali su višemesečne proteste, koje su snage bezbednosti brutalno ugušile.

Kremlj je pružio podršku Lukašenku, ponudivši podršku njegovim snagama bezbednosti i odobrivši mu kredit za pomoć u vrednosti od 1.5 milijardi dolara.

"Lukašenko je spalio sve mostove sa Zapadom i postao izolovan od vlastitog naroda", kaže doktor Najdžel Guld-Dejvis, bivši britanski ambasador u Belorusiji koji je sada član ekspertske grupe Međunarodni institut za strateške studije.

"Zbog toga je postao još zavisniji od Rusije."

Lukašenko je zadužen da bude posrednik u pregovorima između Prigožina i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema Kremlju, Prigožin se povukao, njegove trupe su odustale od marša na Moskvu, a on je pristao da se premesti u Belorusiju posle direktnih pregovora sa Lukašenkom.

Međutim, beloruska opoziciona liderka u egzilu Svetlana Tihanovskaja kaže da dozvola Prigožinu da se preseli u Belorusiju "dodaje novi element nestabilnosti" zemlji, kojoj nije potrebno "još kriminalaca i bandita".

Belorusija je 2021. godine potpisala sporazum o bezbednosti kojim dozvoljava ruskim trupama da budu raspoređene na njenoj teritoriji.

"Putin mora da je izvršio veliki pritisak, zato što je Lukašneko do tada stalno odbijao da prihvati ruske snage", kaže Emili Feris iz ekspertske grupe Kraljevski institut ujedinjenih službi.

U januaru i februaru 2022, ruske snage su održale zajedničke vojne vežbe u Belorusiji, a potom je 30.000 ruskih vojnika izvršilo invaziju na Ukrajinu sa njene teritorije.

Bio je to najkraći put do ukrajinske prestonice Kijeva.

Posle invazije, Belorusija je promenila status neutralne i nenuklearne zemlje.

Potom je dozvolila ruskim snagama da koriste njene vojne baze, ispaljuju projektile sa njene teritorije i koriste njenu železničku i putnu mrežu.

Kao odgovor na to, Velika Britanija, EU, SAD i Kanada su uvele sankcije Belorusiji, baš kao i Rusiji.

Međutim, Lukašenko je uspeo da izdejstvuje da se beloruske trupe ne bore u Ukrajini, kaže Oleg Ignjatov iz ekspertske grupe Međunarodna krizna grupa.

"On čini sve što može da izbegne da bude upleten u rat.

"To bi mogao da bude poslednji tračak legitimiteta koji Lukašenko ima", kaže on.

U martu je Rusija rasporedila taktičke nuklearne projektile u Belorusiji, da odvrati svakoga ko "razmišlja o tome da im nanese strateški poraz".

Vladimir Putin, ruski predsednik, izjavio je da su neki projektili Iskander, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, već prebačeni.

Taktičko nuklearno oružje sadrži male nuklearne bojeve glave pravljene da se koriste na bojištu protiv konkretnih meta.

Belorusija nije imala nuklearno oružje na svom tlu otkako je pristala da ga ukloni 1994. godine.

Govoreći za rusku državnu televiziju, Lukašenko je rekao da on ne samo da je dozvolio Rusiji da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji, već smo "zahtevali da se ono vrati", rekao je on.

"Putin nije morao da prebacuje ovo oružje u Belorusiju da bi napao Ukrajinu, ali možda želi više opcija za napad protiv meta na Zapadu", kaže doktor Guld-Dejvis.

Pogledajte kako je Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke Vagner grupe postao pobunjenik

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija, Ukrajina i Belorusija: Zašto Minsk prihvata vođu Vagnera i pomaže Moskvi protiv Kijeva

Izvor: Radio 021, 27.Jun.2023

Belorusija je dozvolila Rusiji da izvrši invaziju na Ukrajinu sa njene teritorije, gde je Rusija nedavno rasporedila i taktičke nuklearne projektile.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.