Rusija: Pojačana bezbednost oko hramova

Izvor: BKTV News, 07.Jan.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Pojačana bezbednost oko hramova

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril služio je liturgiju u centralnom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, a mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova pojačane.
Liturgiji je je prusustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, kao i mnogi visoki državni funkcioneri.
Proslava Božića počela je sinoć svetim liturgijama. Božić po julijanskom kalendaru slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori.
Mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova i manastira u Moskvi znatno su povećane u nedelju uveče. Na obezbeđenju hramova angažovano je više od sedam hiljada policajaca, a incidenata nije bilo.
Prema saopštenju moskovske policije, u 348 crkava, hramova i manastira Moskve, održana su bogosluženja povodom Božića i njima je prisustvovalo približno 226.000 osoba.
U Božićnoj poslanici, patrijarh Kiril pozvao je na milosrđe i toleranciju, na vršenje dobrih dela kako bi se stvarnost makar malo izmenila na bolje.
”Kao što je Hristos prema nama pokazao pravu milost, bezmernu blagost prema našim nedostacima, tako smo i mi dužni da budemo milosrdni i blagi prema ljudima”, rekao je Kiril.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je liturgiji u selu Ljesnoe, u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gde se nalazi njegova rezidencija.
Čestitajući Božić pravoslavnim vernicima i svim Rusima, Putin je kazao da je to praznik koji vekovima objedinjuje oko duhovno-moralnih vrednosti koje su igrale posebnu ulogu u istoriji Rusije i služe kao oslonac društva.
Izvor: telegraf.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.