Rusija: Na crno radi 13 mil. ljudi

Izvor: B92, 02.Apr.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Na crno radi 13 mil. ljudi

Moskva -- Siva ekonomija donosi u Rusiji 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava, prema procenama, najmanje 13 miliona ljudi.

"Posmatrani tokovi sive ekonomije čine oko 16 procenata BDP, ali bez kriminalnih delatnosti kao što su prostitucija, narkotrgovina, pornografija i šverc", kaže direktor Statističke službe Aleksandar Surinov.

Podsećajući da se iza sive ekonomije krije nezvanično tržiste rada i prikrivena isplata zarada, on je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je "prema sadašnjim procenama u tom sektoru zaposleno oko 13 miliona ljudi, ili 17-18 odsto radno aktivnog stanovništva".

Udeo sive ekonomije u Rusiji raste od kraja trećeg tromesečja 2009. godine, kada su se, sa početkom finansijske krize, pogoršali uslovi na tržištu rada.

Ruska Statistička služba u procenu BDP ne uključuje proizvodnju robe i usluge koje su zabranjene na teritoriji zemlje, ali obuhvata skrivene delatnosti, kada se prikriva dimenzija proizvodnje zbog izbegavanja poreza, i nezvaničnu proizvodnju domaćinstava za sopstvene potrebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.