Rusi tutnu mito i kad sahranjuju

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi tutnu mito i kad sahranjuju

MOSKVA - Više od polovine Rusa smatra da je podmićivanje službenih lica najbolji način da se "reše problemi", pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Od 1.600 ispitanika koji su učestvovali u anketi centra "Levada", 55 odsto je odgovorilo da veruje da u Rusiji "mito daju svi koji naiđu na službena lica".

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je na polovini svog četvorogodišnjeg mandata, obećao je da će se boriti protiv sveprisutne korupcije i izgraditi državu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u kojoj su zakoni obavezujući, a svi se pridržavaju propisa, a ne gledaju da ih zaobiđu, podsetio je Rojters.

Rezultati istraživanja "Levada" centra, međutim, pokazuju da Rusi i dalje daju mito kako bi dobili bolje medicinske usluge, više vole da "kupe" svoje vozačke dozvole nego da ih "zarade", podmićuju policiju kada naprave saobraćajni prekršaj ili plaćaju kako bi osigurali da njihovo dete izbegne služenje vojske ili da se upiše u željenu školu. Čak deset odsto ispitanika je priznalo da je platilo mito da bi sahranilo rođake.

Samo 10 procenata učesnika ankete veruje da jedino "prevaranti i kriminalci" potplaćuju službena lica, a 30 odsto smatra da su oni koji nude "pare u kovertama", u stvari, "obični ljudi koji nemaju drugi način da reše svoje probleme".

Međunarodna nevladina organizacija za borbu protiv korupcije "Transparensi internešenel" je prošlog novembra svrstala Rusiju, članicu Grupacije osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), na 146. mesto od 180 zemalja na svom indeksu procene korupcije, zajedno sa Zimbabveom, Sijera Leoneom i još pet zemalja u razvoju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.