Rusi su nervozni: Napad dronom na Kremlj je veliko poniženje za Moskvu

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 11:21

Rusi su nervozni: Napad dronom na Kremlj je veliko poniženje za Moskvu

U jučerašnjem saopštenju ruske predsedničke administracije tvrdi se da je Ukrajina iskoristila dva drona za napad na Kremlj, samo srce Moskve.

Ruske snage su, tvrdi se u saopštenju, radarskom opremom onesposobile dronove. Nije bilo žrtava, a predsednik nije povređen, navodi se u saopštenju. Kremlj je incident nazvao "pokušajem ubistva" Vladimira Putina.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napada. Po svemu sudeći, prikazuju let najmanje jednog drona prema Kremlju, nakon čega se vidi eksplozija. Još jedan snimak prikazuje dim koji se diže nad kupolom Kremlja.

BBC nije uspeo da verifikuje da se na snimku zaista nalazi dron te je zapravo i dalje nejasno šta se tačno dogodilo.

Ako su tvrdnje iz Kremlja istinite i radilo se o stvarnom pokušaju ubojstva ruskog predsednika, tad se radi o izuzetno ponižavajujem incidentu za Kremlj, navodi BBC u svojoj analizi.

Naime, Vladimir Putin je po svemu sudeći jedna od najbolje čuvanih osoba na svetu. Na događajima na kojima učestvuje u Moskvi mere osiguranja su izuzetno stroge i uključuju ekstenzivne provere, duge kolone službenih vozila, pri čemu se prekida sav ostali saobraćaj, a vazdušni prostor je potpuno zatvoren.

Nakon incidenta s dronovima će se, objavio je BBC, postaviti niz pitanja o tome koliko je zaista zaštićen ruski lider, ali i o efikasnosti ruske protivvazdušne odbrane nad Moskvom.

U proteklim mesecima sistemi protivvazdušne odbrane uočeni su na moskovskim krovovima, a naročito u blizini ključnih zgrada, uključujući i Ministarstvo odbrane. Tamo su postavljeni baš zato što je Kremlj zabrinut da bi Ukrajina, ili snage koje podržavaju Ukrajinu, mogle pokušati izvesti vazdušne napade na mete visoke vrednosti.

Ako se o tome radilo u incidentu o kojem je Kremlj poslao dramatično saopštenje, tada su te mere bile neuspešne, navodi BBC.

Eksplozija nad Kremljem bila je tek poslednja u seriji eksplozija i napada na ruskoj teritoriji poslednjih nedelja i meseci. Broj takvih incidenata posebno je dramatično skočio poslednjih dana. U sredu ujutro zapalilo se skladište goriva u ruskoj regiji Krasnodar, pri čemu je požar navodno izazvao napad dronom.

Dva teretna voza su u ponedeljak i utorak izletela sa šina u regiji Brijansk, nedaleko od granice s Ukrajinom, u odvojenim ali identičnim incidentima. Lokalni ruski guverner za izletanje vozova okrivio je improvizovane eksplozivne naprave.

Prošlog vikenda proruski funkcioneri okupiranog ukrajinskog poluostrva Krima tvrdili su da su ukrajinski dronovi odgovorni za napad na Veliko skladište goriva u luci Sevastopolj. Učestalost takvih napada izaziva nervozu među običnim Rusima.

Ruski mediji navode da je moskovska policija zatrpana telefonskim dojavama građanima koji javljaju o dronovima viđenima nad nebom glavnog grada Rusije.

Ukrajina negira da je napala Kremlj, odnosno pokušaj ubistva ruskog predsednika Putina. No, nezavisno od toga da li je ruska verzija događaja tačna ili nije, sad ostaje pitanje hoće li i kako Moskva odgovoriti.

Neki ruski funkcioneri su već pozvali na žestok odgovor. Pokušaj ubistva predsednika, ako se zaista o tome radilo, ekstremno je ozbiljna stvar. Ruski generali su u više navrata pozivali na žestoke odgovore povodom udara na rusku teritoriju.

Pitanje je ima li Rusija kapaciteta za izvođenje značajnih osvetničkih udara. Ostaje da se vidi hoće li ovaj incident izazvati bilo kakvu značajniju eskalaciju na liniji fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.