Rusi okupili zavađene Palestince zbog pregovora: učestvuje i Hamas

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 18:14

Rusi okupili zavađene Palestince zbog pregovora: učestvuje i Hamas

Palestinske frakcije, od kojih su neke bile u zavadi već skoro dve decenije, sastaju se danas u Moskvi da razgovaraju o formiranju nove vlade.

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je vlada Palestinske uprave podnela ostavku.

Sastanak je organizovao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i rekao da mu je drago što ima priliku da razgovara sa predstavnicima svih velikih palestinskih organizacija sa kojima Rusija ima duge i bliske odnose.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Lavrov je kritikovao američke akcije u Gazi.

"Pojas Gaze je zahvatio talas nasilja bez presedana. Ovo je u velikoj meri rezultat dugotrajne stagnacije u procesu rešavanja pitanja Bliskog istoka izazvanog pokušajima SAD da monopolizuju posredničke napore i promovišu politike koje smatraju neophodnim za sebe. SAD ne obraćaju pažnju na interese zemalja u regionu koje su godinama nezadovoljne," kaže Lavrov i ističe da se Rusija više puta zalagala za direktan dijalog Palestine i Izraela.

"Jedan od razloga zašto su pregovori odloženi je nedostatak jedinstva palestinskih redova. Jasno je da će efikasnost naših napora zavisiti od toga da li svako može interese, ciljeve i sudbinu palestinskog naroda staviti iznad trenutnih nijansi i razlika u pozicijama i pristupima. Ako najavite obnavljanje palestinskog jedinstva na platformi Palestinske oslobodilačke organizacije, to će izbiti adute iz ruku onih snaga koje su ih, pozivajući se na unutrašnje probleme na palestinskim teritorijama, iskoristile da odugovlače proces poravnanja u Sredozemlju. Istok. Postoje i snage koje koriste tragične događaje u Gazi da 'zacementiraju' fragmentaciju i razjedinjenost palestinskih teritorija," kaže Lavrov.

Cilj dvodnevnih pregovora je ujedinjenje frakcija pod Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), koalicijom stranaka koje su potpisale mirovni sporazum sa Izraelom 1993. godine, i formiranje nove vlade u Palestinskoj vlasti (PA), Huseina Hamajela. , portparol političke partije Fatah, izjavio je za CNN. Hamas, koji nije deo PLO, učestvuje u pregovorima, prenose ruski mediji.

"Inkorporacija Hamasa sa drugim frakcijama koje nisu deo PLO je korak za reformu i oživljavanje PLO. U suprotnom, PLO ne može legitimno da tvrdi da je zaista reprezentativan," rekao je Kaled Elgindi, viši saradnik na Bliskom istoku instituta u Vašingtonu.

Fatah inače dominira i PLO i PA, privremenom palestinskom vladom uspostavljenom na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael nakon sporazuma iz 1993. poznatog kao Sporazum iz Osla. U međuvremenu, PA je postala veoma nepopularna među Palestincima i smatra se korumpiranom i nesposobnom da obezbedi bezbednost pred izraelskim napadima, piše Si-En-En.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ključni pregovori u Moskvi: Da li će se palestinske frakcije ujediniti?

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2024

MOSKVA - Predstavnici palestinskih političkih frakcija, uključujući Hamas i Fatah, sastaju se u ruskoj prijestonici Moskvi kako bi razgovarali o formiranju ujedinjene palestinske vlade usred izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je poginulo više od 30.000 ljudi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.