Rusi okrenuli leđa Evropi - Soči prebukiran

Izvor: B92, 07.Jan.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi okrenuli leđa Evropi - Soči prebukiran

Moskva -- Broj Rusa koji će ove zime otputovati u inostranstvo je prepolovljen, dok je istovremeno većina hotela u Sočiju prebukirana, javlja Raša tudej.

Razlozi za odlazak većine Rusa u Sankt Peterburg, Moskovski region i Soči su, kako ocenjuje Raša tudej, zapravo jednostavni, a to su slabija rublja i jednostavnije rezervisanje domaćih letova.

"Poslednjih mesec i po, cene karata su znatno porasle, pa su čak i one destinacije koje su smatrane pristupačnijim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postale skupe. To se odnosi na centralnu i istočnu Evropu, kao i na neke udaljenije destinacije", izjavila je Natalija Rozenblum iz kompanije Hospitaliti inkam konsalting, za ruski dnevnik Gazeta.

Prema podacima konsultantske kompanije Kušman i Vejkfild, ruski turisti su nekada bili među pet najvećih potrošača prilikom putovanja u inostranstvo.

Države u evrozoni će, prema podacima ove kompanije, pretrpeti najteže posledice zbog gubitka ruskih turista, a najveće gubitke će imati Italija, Francuska, Austrija i Češka.

Ruski državljani, kako navodi RT, tragaju za alternativnim destinacijama i sve veći broj njih bira bivše članice Sovjetskog saveza koje nisu pogođene kursnim fluktuacijama.

"Gruzija i Jermenija su bile u trendu 2015. godine. Ove države mogu ponuditi niz aktivnosti. U Gruziji je moguće ići na odmor na more, ali i uživati u zimskim sportovima", kaže Rozenblumova.

Kao još jedan razlog zašto Rusi izbegavaju evropske destinacije, RT navodi izbegličku krizu.

"Većina odmarališta je sada pretvoreno u izbegličke kampove, uz obalu Italije i Grčke, a svaki turista odgovara za sopstvenu bezbednost", izjavila je profesorka na Akademiji za nacionalnu ekonomiju Ruske Federacije, Galina Dehtjar.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.