Rusi možda odustaju od Južnog toka?

Izvor: B92, 27.Dec.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi možda odustaju od Južnog toka?

Moskva -- Prvi čovek Gasproma Aleksej Miler u ponedeljak je prvi put izjavio da Rusija može da odustane od gradnje gasovoda Južni tok.

Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda onda joj više neće trebati južni gasovod.

Gasprom želi da kupi najmanje 50 posto akcija ukrajinskog gasovoda dok bi u Kijevu hteli da vlasnik bude međunarodni konzorcijum gde bi Ukrajina, Rusija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapadni investitori bili vlasnici po trećine gasovoda koji bi trebalo da se u bližoj budućnosti kapitalno remontuje.

Ukrajina nema novca da sama remontuje dugački gasovod koji joj godinama donosi milijarde dolara.

UKRAJINA NA POTEZU

Ukrajina želi gas za 230 do 250 dolara za hiljadu kubika. Moskva je spremna na to jedino ako se postigne dogovor da Gasprom kupi najmanje 50 odsto akcija ukrajinskog gasnog transportnog sistema. Postoji još jedna varijanta da Kijev dobija jeftinije ruski gas, ako ta zemlja uđe u carinsku uniju sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Sledeća runda gasnih pregovora Moskve i Kijeva zakazana je za 15. januar.

Za sada u Gaspromu ne žele da detaljnije objašnjavaju mogućnost odustajanja od južnog kraka, iako je donedavno i premijer Vladimir Putin uveravao strane partnere da će se taj gasovod sigurno graditi.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je više puta javno pozivao Kremlj da odustane od skupog projekta Južnog toka čija bi izgradnja u bližoj budućnosti učinila ukrajinski gasovod nerentabilnim. U Evropi ne raste toliko brzo potrošnja gasa da bi radili punim kapacitetom svi postojeći gasovodi, a ni južni tok koji još nije ni započet.

Prošle godine je preko ukrajinskog gasovoda proteklo 95,4 milijardi kubnih metara gasa što je zapravo dve trećine ruskog izvoza "plavog goriva”. Na tranzitu ruskog gasa Ukrajina je 2010. zaradila 1,3 milijardi evra, pa u Kijevu ne žele da u perspektivi izgube taj novac.

Eksperti tvrde da bi obnova ukrajinskog gasovoda bila najmanje tri puta jeftinija od gradnje Južnog toka.

Ostaje i pitanje kako će rusko rukovodstvo objasniti da namerava da odustane od Južnog toka pre svega nemačkom Vinteršalu, zatim francuskom EDF i italijanskom ENI koji su glavni partneri Gasproma.

Osim toga, Vladimir Putin bi morao da objasni odustajanje od projekta predsednicima država sa kojima je vodio brojne pregovore, a među njima je i predsednik Srbije Boris Tadić.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Južni tok se ljulja?

Izvor: Capital.ba, 27.Dec.2011

MOSKVA, Prvi čovjek “Gasproma” Aleksej Miler u ponedjeljak je prvi put izjavio da Rusija može da odustane od gradnje gasovoda “Južni tok”. Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ..

Nastavak na Capital.ba...

Gasprom: Moguće odustajanje od Južnog toka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Dec.2011

Prvi čovek Gazproma Aleksej Miler izjavio je da Rusija može da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok. Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda, onda joj više neće trebati Južni tok, kazao je Miler. Gazprom želi da kupi najmanje 50 odsto deonica ukrajinskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rusija odustaje od Južnog toka, Srbija ostaje bez jeftinog gasa?!

Izvor: BKTV News, 27.Dec.2011

Sve najave srpskih političara o gradnji 'Južnog toka' i pojeftinjenju gasa, bi mogle ostati samo mrtvo slovo na papiru, ukoliko dođe do dogovora između ruskog Gazproma i ukrajinskog 'Naftogasa' i ova kompanija pređe u vlasništvo ruskog gasnog giganta. Sam predsednik Gazproma Aleksej Miler je juče...

Nastavak na BKTV News...

Južni tok ipak po planu

Izvor: Politika, 27.Dec.2011

Dušan Bajatović, prvi čovek Srbijagasa, veruje da će gas kroz cevi novog gasovoda na jugoistoku Evrope poteći 2015. godine ..„Gasprom” i dalje sa svojim partnerima radi na projektu Južni tok. Nije rečeno da će projekat Južni tok biti obustavljen, a projekat je uvek bio povezan sa Ukrajinom,saznaje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.