Rusi će ići na Mesec!

Izvor: Press, 25.Feb.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi će ići na Mesec!

Plan aktivnosti ruske agencije za istraživanje svemira do 2030. godine predviđa slanje ljudske posade na Mesec! Takođe, Roskosmos nastavlja da koristi Međunarodnu svemirsku stanicu zajedno sa Nasom do 2024. godine.
Predstavnici Roskosmosa otkrili su da je završen plan aktivnosti do 2030. godine kojim se predviđa upotreba Međunarodne svemirske stanice (MSS) do 2024, mada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Moskva ranije zapretila da će obustaviti njeno finansiranje 2020. godine, prenosi Tanjug. Ruski svemirski program je jedina oblast gde Moskva i dalje aktivno sarađuje sa SAD i sa još 16 zemalja koje su uključene u programe MSS, mada Moskva i Vašington daju veću finansijsku podršku toj stanici, prenela je agencija AFP.

Nasa je najavila da će MSS ostati u funkciji do 2024. godine, te su ruski predstavnici naveli da bi Rusija prestala finansiranje Stanice tokom 2020, ali je u decembru odloženo saopštavanje konačne odluke. Rusija želi svoju svemirsku stanicu, navode u Roskosmosu, da bi „osigurala Rusiji zagarantovan pristup svemiru“, pošto će obnoviti svoj svemirski program za Mesec - prvo proučavajući Mesec sa bespilotnog svemirskog broda koji će biti u orbiti i spuštati se na njegovu površinu.
„Plan je da se oko 2030. godine prebacimo na misije sa ljudskom posadom za Mesec“, ističu u Roskosmosu.
 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

PUTIN OSVAJA MESEC: Rusija najavila slanje ljudske posade na Zemljin satelit!

Izvor: Kurir, 25.Feb.2015

MOSKVA - Rusija je najavila svoje planove za početak slanja ljudske posade na Mesec, a nastaviće da koristi Međunarodnu svemirsku stanicu zajedno sa američkom agencijom NASA do 2024. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos...Roskosmos je kasno sinoć saopštio da je završio plan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.