Rublja sve jača prema dolaru

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rublja sve jača prema dolaru

Ruska rublja ojačala na valutnom tržištu te zemlje prema američkom dolaru do najvišeg nivoa u ovoj godini. U odnosu na kurs zabeležen početkom 2009, dolar je sada prema rublji slabiji za više od 15 procenata.

Oštar pad dolara na svetskim deviznim berzama odrazio se i na rusko valutno tržište, na kome je rublja ojačala prema američkom takmacu do najvišeg nivoa u ovoj godini.

Dolar se u ranoj trgovini na moskovskom međubankarskom deviznom tržištu spustio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispod nivoa od 29 rubalja, prvi put od početka ove godine, prenosi agencija Prajm-Tas iz Moskve.

U odnosu na kurs zabeležen početkom 2009, dolar je sada prema rublji slabiji za više od 15 procenata.

Trenutni kurs "zelene valute" od 28,9 rubalja, prema oceni finansijskih eksperata, nije "poslednja reč tržišta" jer se, u slučaju nastavljenog jačanja kotacija nafte na svetskim robnim berzama, očekuje dodatno slabljenje dolara.

Tržišni stručnjaci ocenjuju da je tekući skok rublje logična posledica poskupljenja sirove nafte iznad 80 dolara po barelu, što je ovogodišnji rekord.

Oporavak globalnog tržišta akcija takođe je pogodovao uzletu rublje, smatraju ruski ekonomisti i podsećaju da se sredinom leta minule godine za dolar dobijalo svega oko 22,5 rubalja. Bilo je to u periodu rekordnih cena nafte.

Moskovski dnevnik "Izvestija" ističe da među ruskim ekonomistima vlada podeljeno mišljenje o daljem smeru kretanja domaće valute.

Dok jedni veruju da će rublja jačati, usled očekivanog rasta cena nafte, drugi upozoravaju na moguću akciju SAD u cilju obuzdavanja naftnih cena, što bi direktno potkopalo i tržišne pozicije rublje.

"Preterano jaka nacionalna valuta nije u interesu ruske privrede, jer umanjuje njenu konkurentnost na svetskom tržištu", ocenjuje "Izvestija" i prenosi prognozu koju je ranije u vezi sa budućim kretanjem kursa rublje dao ministar finansija Aleksej Kudrin.

Kudrin je ukazao, prilikom predstavljanja projekcije budžeta zemlje za iduću godinu u ruskoj Državnoj dumi, da u 2010. treba očekivati prosečan kurs rublje od 33,9 za dolar, ali pod uslovom da barel nafte ne bude skuplji od 58 dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.