Rosneft bi mogao preuzeti venezuelanski PDVSA

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Okt.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosneft bi mogao preuzeti venezuelanski PDVSA

MOSKVA - Venezuelanska vlada spremna je kontrolu nad državnom naftnom kompanijom PDVSA predati ruskom Rosneftu kako bi podmirila dug Rusiji, izvijestili su mediji pozivajući se na izvore iz naftne industrije.

Citirajući venezuelanski El Nacional, ruska agencija Tass izvještava da se taj radikalni potez raspravlja kao način brisanja Caracasova duga Moskvi. Taj dug je znatan: krajem lipnja ove godine Venezuala je dugovala >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 1,1 milijardu, a krajem ožujka 1,8 milijardi dolara.

Prije dvije godine Caracas i Moskva dogovorili su restrukturiranje još jednog duga od 3,15 milijardi dolara Rusiji tijekom deset godina, uz minimalna plaćanja u prvih šest godina. Od 2006. godine ruski zajmovi Venezueli ukupno su dostigli više od 17 milijardi dolara.

Prema izvješću El Nacionala, Moskva je pozitivno reagirala na prijedlog preuzimanja PDVSA-a, te je osnovano nekoliko povjerenstava i poslano u Venezuelu radi procjene stanja. No, kako se navodi, prve informacije ukazuju da je tvrtka prevelika i da su joj potrebna ozbiljna otpuštanja kako bi postala konkurentnija.

Analitičari pak smatraju da to ipak ne bi u većoj mjeri pomoglo venezuelanskoj kompaniji opterećenoj SAD-ovim sankcijama. Naime, većina tih sankcija odnosi se upravo na PDVSA zbog njegove vitalne uloge »kasice-prasice« za Vladu i predsjednika Nicolasa Madura. Napominjue da je i Rosneft obuhvaćen američkim sankcijama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Venecuela spremna da preda državnu kompaniju Rosnjeftu da bi otplatila Rusiji dug

Izvor: B92, 21.Okt.2019

Moskva -- Venecuelanska vlada spremna je da kontrolu nad državnom naftnom kompanijom PDVSA preda ruskom Rosnjeftu kako bi podmirila dug Rusiji...O tome izveštavaju mediji u Venecueli pozivajući se na izvore iz naftne industrije...Citirajući venecuelanski El Nacional, ruska agencija Tass izveštava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.