Rjabkov: Sporadičan napredak u razgovorima sa SAD oko zatvorenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 12:18

Rjabkov: Sporadičan napredak u razgovorima sa SAD oko zatvorenika

Visoki ruski diplomata Sergej Rjabkov izjavio je danas da se tokom razgovora Moskve i Vašingtona o razmeni zatvorenika napravi tek "sporadičan napredak".

Dve zemlje su razmatrale načine da se izvrši razmena kojim bi američki državljani Britni Grajner i Pol Vilan bili slobodni, dok je, prema navodima Rojtersa, Moskva stavila do znanja da bi osuđeni trgovac oružjem Viktor Bout morao da bude uključen u bilo kakav sporazum.

"O razmenama se razgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odvojenim kanalima koje su odredili predsednici država, i nekad to ide dobro, a nekad ne tako dobro. Ovo je izuzetno delikatno pitanje - pričamo o sudbinama pojedinaca", rekao je za list "Izvestija" zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je najvažnije osigurati slobodu ljudi osuđenih u SAD, ali nije rekao na koga tačno misli.

Ipak, britanska novinska agencija prenosi da je u novinskom članku "Izvestije" prikazana fotografija Bouta iza rešetaka.

Rjabkov je rekao da neki zatvorenici o kojima se govori su "jednostavno kindapovani na varvarski način u trećim zemljama".

"Oni moraju biti vraćeni kućama i na tome se radi", dodao je on.

Bout je osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine pred američkim sudom 2012. godine zbog niza optužbi, nakon što je uhapšen u Tajlandu i isporučen Americi.

Ruski zvaničnici kažu da je nevin.

Američka košarkašica Grajner služi devetogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je uhapšena u februaru sa bočicom kanabisovog ulja.

Vilan, bivši američki marinac, služi 16-godišnju kaznu zbog optužbe za špijunažu, ali je on to negirao.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.