Rigom promarširalo 1.500 nacista

Izvor: 011vodič.com, 17.Mar.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rigom promarširalo 1.500 nacista

Letonski veterani koji su se za vreme Drugoga svetskog rata borili u redovima nemačkih SS divizija protiv sovjetske vojske, prodefilovali su u ponedeljak zajedno sa svojim simpatizerima ulicama Rige, a čuvale su ih brojne policijske snage.
Tradicionalno godišnje okupljanje letonskih nacista, koje Moskva redovno osuđuje, održano je i ove godine. Zamenik šefa policije Rige Artis Vels za AFP je rekao da je istorijskim centrom glavnoga >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << grada promarširalo oko 1.500 ljudi te da za vreme održavanja okupljanja nije bilo nikakvih incidenata ni hapšenja.
Grupe antifašista koje su se protivile održavanju okupljanja održale su protest po završetku marša veterana.
Sovjetska Crvena armija Letoniju je okupirala nakon što je 1939. s Nemačkom potpisala pakt o nenapadanju. 1941. godine Njemačka je napala SSSR, a Crvena Armija je bila proterana iz Letonije pa je deo stanovništva Nemce dočekao kao oslobodioce. Nacisti su uskoro počeli da sprovode vlastiti teror.
Jevrejske zajednice, službena Moskva i ruska manjina, što je oko četvrtina od ukupno dva miliona stanovnika Letonije, u vojnoj paradi bivših SS-ovaca vidi veličanje nacizma, a letonski nacionalisti smatraju da su veterani branili nezavisnost zemlje.
AFP
The post Rigom promarširalo 1.500 nacista appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.