Razmena zarobljenika: Ukrajina oslobodila 55 ruskih boraca, razmenjeni i Britanci osuđeni na smrt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2022, 12:16

Razmena zarobljenika: Ukrajina oslobodila 55 ruskih boraca, razmenjeni i Britanci osuđeni na smrt

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network). Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.

Britanska agencija podseća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za "plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR".

Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podseća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca.

Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ko je oligarh kog se Zelenski odrekao u zamenu za borce Azova?

Izvor: B92, 22.Sep.2022

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika ruske vojske...Među njima su i borci samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike...Portparol Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su svi oslobođeni zarobljeici stigli...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.