Rampa za jabuke iz BIH

Izvor: BKTV News, 20.Jan.2018, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rampa za jabuke iz BIH

Rusija je zabranila izvoz pomenutog voća iz BIH i ta odluka stupa na snagu u ponedeljak, 22. januara.

“Stopira se izvoz jabuka iz BIH i odluka će važiti do daljeg”, potvrđeno je BKTVNews u predstavništvu Privredne komore Srbije /PKS/ u Moskvi.

Razlog zabrane izvoza jabuka iz BiH je činjenica da je jedna kompanija iz Bijeljine na rusko tržište plasirala jabuke iz Poljske, koje je predstavljala kao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << domaće.

Prevaru je utvrdila ruska fitosanitarna inspekcija, prenose mediji u Republici Srpskoj.

Obim robne razmene Republike Srpske sa inostranstvom za prvih 11 meseci 2017.  iznosio je 3,9 milijardi evra, od čega je izvoz bio 1,62 milijarde evra a uvoz, u pomenutom periodu, 2,28 milijardi evra, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Foto:Flickr

Izvoz je u periodu januar-novembar 2017. u Srpskoj povećan za 22 odsto u odnosu na isti period 2016, dok je uvoz povećan za 12,7 odsto.

Kada je reč o Srbiji, izvoz voća i povrća u prvih 11 meseci prošle godine bio je 818 miliona dolara. Pri tom, u Rusiju je izvezeno jabuka za 100 miliona dolara /1,7 odsto manje nego godinu dana pre/, breskva i nektarina je prodato za 39 miliona dolara, a zapažen je bio i izvoz sveže jagode u RF.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.