Izvor: RTS, 25.Jun.2022, 05:54

Raketirana ukrajinska baza u blizini poljske granice; gradonačelnik Severodonjecka: Rusi u potpunosti zauzeli grad

Sto dvadeset drugi dan rata u Ukrajini. Napadi na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast. Ukrajinska vojska je gotovo potpuno napustila Severodonjeck i Rusi su zauzeli grad. Ruske snage su ušle i u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, tvrde ruski izvori. Na optužbe Vašingtona da će zbog rata glad pogoditi do 50 miliona ljudi, Moskva uzvraća da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i izvoz žita.
Ruske snage potpuno su zauzele oblast južno od Lisičanska, poslednjeg uporišta ukrajinskih trupa u Luganskoj oblasti. Ukrajinskim snagama naređeno je povlačenje iz Severodonjecka.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju borbene položaje u okolini Severodonjecka i Lisičanska. To se odnosi i na borce iz bataljona ''Ajdar'' iz industrijske zone Azot koja bi vrlo brzo mogla biti stavljena pod rusku kontrolu.
U Hersonu, na jugu Ukrajine, u atentatu je ubijen zvaničnik uprave koju je Rusija postavila. Kremlj saopštava da se njegovo ubistvo smatra terorističkim činom.
Nema mira ni u Harkovu, na istoku zemlje. U raketnom napadu uništena je sportska dvorana. Moskva optužuje Zapad da stvara koaliciju protiv Rusije.
Uoči samita G7 u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, na kome će glavne teme biti podrška Ukrajini i nestašica hrane, šefovi diplomatija zapadnih zemalja, Ukrajine i Turske sastali su se u Berlinu. Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da će zbog rata u Ukrajini, a ne sankcija Zapada, glad dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo odbacuje optužbe Zapada da je Moskva odgovorna za rast cena i nestašicu hrane. Uzvraća da su za to krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i na izvoz ruskog žita.
Naglašava da je ovogodišnja žetva u Rusiji bila veoma dobra i da je ruska strana spremna da isporuči 50 miliona tona žita na svetsko tržište.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.