RUSIJA TREBA DA SNOSI TRAJNE POSLEDICE Bajdenova administracija sprema strahovit udarac na Moskvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 11:56

"RUSIJA TREBA DA SNOSI TRAJNE POSLEDICE" Bajdenova administracija sprema strahovit udarac na Moskvu

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj zapadnih zemalja da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja

Kandidat za funkciju američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je na saslušanju u Senatu da osuđuje hapšenje lidera opozicije Alekseja Navaljnog u Rusiji i da bi Moskva trebalo da snosi trajne posledice zbog tih događaja, ali da još nije razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa novoizabranim predsednikom Džoom Bajdenom o kakvim konkretno posledicama se radi.

- Pokušaj ugušivanja tog glasa ugušivanjem Navaljnog je ono što osuđujemo - rekao je Blinken govoreći pred međunarodnim odborom američkog Senata.

Blinken je dodao da je pomenuta situacija "tema za predstojeći razgovor" i dodao da je Rusija postavljena na visoko mesto u programu buduće administracije.

- Bajden je jasno stavio do znanja da za neke akcije moraju postojati trajne posledice - odgovorio je Blinken na pitanje senatora da li Rusija treba da snosi "posledice" u vezi sa "ukrajinskom krizom" i situacijom oko Navaljnog.

Osim ovih ruskih tema, Blinken je govorio i o slučaju Sergeja Magnitskog. On je pri tome precizirao da sa Bajdenom još nije razgovarao o konkretnim događajima na koje treba reagovati.

Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Zatim je opozicionar odveden u policijsku stanicu grada Himki.

Sledećeg dana, sudija Gradskog suda u Himkiju je na sudskom ročištu doneo odluku o pritvoru Navaljnog na 30 dana.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji.

Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju "Kirovles" vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju "Iv Roše", sa krađom od preko 30 miliona rubalja.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posavetovalo stranim političarima da poštuju međunarodno pravo i bave se poslovima svojih zemalja.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rusija ocenila kao pozitivan signal spremnost SAD na produženje sporazuma Novi START

Izvor: Beta, 21.Jan.2021, 01:39

Stalni predstavnik Rusije pri Medjunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov ocenio je kao pozitivan signal izjavu kandidata za američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će tražiti produženje Pakta o smanjenju strateškog naoružanja, poznatog kao Novi START."Činjenica da je Blinken...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.