RT: Zapadne zemlje nisu dobrodošle u BRIKS – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2023, 15:41

RT: Zapadne zemlje nisu dobrodošle u BRIKS – Moskva

 
Zapadne zemlje nemaju šanse da se pridruže BRIKS-u sve dok sprovode neprijateljsku politiku prema bilo kojoj od njenih članica, izjavio je u petak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Govoreći na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Johanesburgu, u Južnoj Africi, Rjabkov je podsetio da je jedan od ključnih uslova za prijem u grupu „neprimena nezakonitih sankcija prema bilo kojoj od članica asocijacije“. On je napomenuo da svih šest zemalja koje su pozvane da se pridruže BRIKS-u na sastanku – Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – u potpunosti ispunjavaju ovaj uslov. U međuvremenu, zapadne države „idu upravo suprotnim kursom, tako da nema govora o pozivanju bilo koga iz ove grupe ne samo da se pridruži BRIKS-u, već čak i da učestvuje u njegovim događajima“, naglasio je Rjabkov, obećavajući da će se držati ove linije. Međutim, zapadnim državama ne bi u potpunosti zatvorio vrata članstvu u BRIKS-u. Ako bi bilo koja zemlja koja je podržavala režim sankcija „razbila redove uprkos oštroj disciplini unutar zapadnog tabora“ i napustila ovu politiku, njena prijava za članstvo bi mogla biti obrađena, izjavio je zamenik ministra. Zapadne zemlje uvele su oštre ekonomske sankcije Rusiji, članici BRIKS-a, zbog sukoba u Ukrajini. Moskva je više puta osuđivala ove kaznene mere, nazivajući ih „nezakonitim“. Pored toga, 2021. godine, EU je uvela ograničenja Kini – još jednoj članici BRIKS-a – sankcionisavši nekoliko zvaničnika zbog navodnih kršenja ljudskih prava koje je Peking dosledno negirao. U međuvremenu, Rjabkov je takođe upozorio da SAD gomilaju pritisak na druge zemlje u pokušaju da spreče promene u globalnom pejzažu nakon sastanka BRIKS-a i proširenja grupe bez presedana. Međutim, „proces razvodnjavanja uloge kolektivnog Zapada u svetskim poslovima je nepovratan“, primetio je on i dodao da je siguran da su ruski partneri dovoljno mudri da vide šta Zapad zaista pokušava da uradi i da se odupre njegovom pritisku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kremlj: Saradnja Rusije sa Iranom neće podleći geopolitičkom pritisku

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2023

Vojna saradnja Rusije sa Iranom neće podleći geopolitičkom pritisku, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov posle izveštaja da je Vašington zatražio od Teherana da prestane da prodaje dronove Moskvi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.