RT: Zapadna diplomatija je „primitivna“ – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 13.Feb.2024, 17:13

RT: Zapadna diplomatija je „primitivna“ – Moskva

 
Ruske diplomate smatraju da je pristup zapadnih kolega međunarodnim poslovima „prilično primitivan“, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN Dmitrij Poljanski. Predstavnici Moskve nisu sigurni šta je to izazvalo, ali su uprošćavali svoje poruke kao odgovor, dodao je on.
Poljanski je u intervjuu za RIA Novosti objavljenom u ponedeljak, na osnovu ličnog iskustva u UN, izneo primedbe o kvalitetu zapadnog diplomatskog kora. Izrazio je zabrinutost zbog anglofonskih govornika na forumu koji selektivno ignorišu kontekst određenih situacija u svoju korist. „Oni biraju proizvoljan trenutak u vremenu i tvrde da se ništa pre toga nije dogodilo. Oni pokušavaju da okrive naciju za svoje postupke bez obzira na prethodne događaje ili opšti kontekst“, objasnio je on. Diplomata je kao primer naveo sukob u Ukrajini. SAD i njihovi saveznici opisuju vojnu akciju Moskve protiv Kijeva kao „ničim izazvanu“ i navodno motivisanu „imperijalnim ambicijama“, i vršili su pritisak na druge nacije da je uobliče na isti način. Međutim, kako saznaju više o sukobu, te strane shvataju koliko su opšti kontekst i akcije Zapada od sticanja nezavisnosti Ukrajine važni, dodao je on. „Ovaj trik ne funkcioniše uvek, ali je trend. Ne znam da li je to neki dublji trend ili samo nešto tipično za neke ljude koji dolaze iz [zapadnih] škola diplomatije“, rekao je Poljanski. „Dijalog sa njima je izazov jer pokazuju izvesnu površnost, tunelsku viziju i nespremnost da traže suštinske uzroke sukoba. Bez [takve analize] ne mogu se naći nikakva rešenja.” Kancelarija ruskog izaslanika u UN pojednostavljuje obraćanja zbog neizvesnosti kako se razumeju njihove reči, izjavio je on. Ruske diplomate su ranije citirale strane i ruske klasike u govorima, ali više ne koriste ovo retoričko sredstvo, dodao je Poljanski. „Vremena diktiraju stvari. Naši partneri su sada možda manje načitani pojedinci, pa povremeno želimo da govorimo jasnije kako bismo bili sigurni da naš signal prođe“, objasnio je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.