Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2024, 02:04

RT: Svet ne proizvodi dovoljno oružja da pobedi Rusiju – Zelenski

 
Ukupna proizvodnja celog svetskog vojnoindustrijskog kompleksa nije dovoljna za održavanje borbe Kijeva protiv Moskve, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare u Davosu, u Švajcarskoj, u četvrtak.
Odgovarajući na pitanje novinara Njujork tajmsa, ukrajinski lider je izjavio da njegove snage imaju manjak dronova i artiljerijskih granata, dodajući da nedostatak municije ometa sposobnost Ukrajine da postigne „određene ciljeve“. Međutim, ispunjavanje potreba ukrajinske vojske nije jednostavno, izjavio je Zelenski, navodeći da „proizvodnja svih kompanija koje proizvode artiljerijske granate 155 kalibra nije dovoljna za snabdevanje artiljerijskog rata u Ukrajini“. „Danas u svetu nema dovoljnog obima proizvodnje, kao u slučaju artiljerije, koji je dovoljan da ukrajinska vojska izdrži rat sa Rusijom“, naveo je ukrajinski lider. Dodao je da čak ni milion dronova, za koje je rekao da će Ukrajina proizvesti 2024. godine, neće biti dovoljni za prevagu. Ipak, Zelenski je dodao da SAD i njihovi saveznici moraju da nastave da snabdevaju Kijev municijom, objašnjavajući da bi bez stranog naoružanja Ukrajina bila „slaba na bojnom polju, imala bi veliki artiljerijski deficit i ne bi mogla da odbije balističke raketne napade“, za koje je rekao da će na kraju dovesti do „velike krize za celu Evropu“. Njegove primedbe dolaze nakon što je ukrajinski ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin izjavio prošle nedelje da bez obzira koliko poveća proizvodnju, zemlja nikada neće moći sama da u potpunosti pokrije svoje vojne potrebe. „Naše potrebe danas su veće od potreba ukupne proizvodnje SAD i zemalja EU zajedno“, izjavio je Kamišin. Granate kalibra 155 koje spominje Zelenski su standardna municija koju koristi NATO artiljerija, koja je Kijevu isporučila više haubica zapadne proizvodnje, kao što su topovi M777 i M109 američke proizvodnje, nemačka Pancerhaubica (PzH) 2000, francuski Cezar i poljski Krab, koji svi koriste te granate. Tokom sukoba, međutim, ukrajinske snage nisu koristile ovo oružje samo na bojnom polju, već i za granatiranje stambenih naselja u gradovima širom Donjecke i Luganske Narodne Republike. U međuvremenu, Rusija je u više navrata osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da one služe samo za produženje borbi i dovode do još krvoprolića bez uticaja na neizbežni ishod.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.