RT: Sankcije su znak slabosti Zapada – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2023, 23:12

RT: Sankcije su znak slabosti Zapada – Moskva

 
Zapadne zemlje gube svoju ekonomsku prednost u odnosu na Istok, zbog čega sada koriste ekonomske sankcije da zaustave razvoj svojih rivala, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.
Prema Siluanovu, globalni proces preraspodele moći je već u toku. „Stari sistemi zastarevaju, dolaze nove snage, pojavljuju se nove ekonomije – Kina, Rusija, Indija. Istok se aktivno razvija, a stare ekonomije koje su ranije dominirale, kako ekonomski tako i politički, postepeno se gase“, naveo je on, napominjući da se takve „promene uvek dešavaju bolno“. Ministar je tvrdio da se Zapad „drži metoda kao što je korišćenje svojih valuta kao oružje za zadržavanje drugih ekonomija“. Kao rezultat toga, da bi sankcijama „očuvale stari poredak“, zapadne zemlje prvenstveno nanose štetu sopstvenim ekonomijama, izjavio je on, dok „nove ekonomije rastu brže, nove snage i mišići zemalja rastu i politički postaju sve moćniji”. Prema Siluanovu, ekonomije u usponu predvidljivo žele da utiču na globalne ekonomske procese bez potrebe da se povinuju zapadnim zemljama ili „zlatnoj milijardi“. BRIKS je, naveo je ministar, održiva alternativa postojećem zapadnom ekonomskom sistemu. Blok trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali će im se u januaru pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE. Prošireni BRIKS će predstavljati 37% globalnog BDP-a, više od G7, koji iznosi 29,9%. Rusija je više puta pozivala na multilateralni svetski poredak, pri čemu je predsednik Vladimir Putin optužio Zapad da sledi „kolonijalni pristup“ i da povinuje međunarodna pravila svojoj volji. Njegove izjave počele su da odzvanjaju mnogo glasnije u poslednjih nekoliko meseci, jer se Rusija suočava sa ekonomskim sankcijama Zapada bez presedana zbog sukoba sa Ukrajinom. Zbog ovih ograničenja, Rusija je praktično lišena mogućnosti da obavlja međunarodne transakcije u dolarima i evrima i izgubila je pristup zapadnom bankarskom sistemu. Međutim, uprkos padu privrede koji je pretrpela zbog ograničenja prošle godine, sada se u velikoj meri oporavila zahvaljujući preusmeravanju trgovine na istok i povećanju udela nacionalnih valuta u prekograničnim naseljima. U međuvremenu, evropske zemlje se bore sa naglom inflacijom, krizom troškova života i padom industrijske proizvodnje – problemima koji su intenzivirani sankcijama Moskvi koje su lišile blok ruskih energenata. Mnogi zapadni političari pozivaju na ukidanje sankcija, tvrdeći da su one imale povratne rezultate.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.