RT: SAD zapretile veteranima Drugog svetskog rata zbog parade za Dan pobede

Izvor: Vostok.rs, 09.Maj.2023, 15:41

RT: SAD zapretile veteranima Drugog svetskog rata zbog parade za Dan pobede

 
Američka vlada je zastrašila nekoliko veterana Drugog svetskog rata koji su želeli da odlete u Moskvu na paradu pobede, izjavio je u ponedeljak ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Američki zvaničnici su drugu godinu zaredom blokirali američkim veteranima da se ponovo ujedine sa svojim ruskim saborcima, objavio je Antonov, čak zapretivši da će im poništiti pasoše ako odlete u Rusiju. „Želimo da američki vojnici znaju da je Rusija ponosna na njihov doprinos zajedničkoj pobedi. Neprijateljska politika SAD neće potkopati duh drugarstva tokom Velikog otadžbinskog rata. Smatramo svojom dužnošću da branimo istinu o ovim herojima“, izjavio je ambasador. Antonov je takođe ukazao na rastuću rusofobiju u SAD, za koju je rekao da je podsticana od strane vlade. On je optužio američke medije da potpuno ignorišu godišnjicu nacističkog poraza, kako bi izbegli davanje bilo kakvog priznanja SSSR-u. „Drski pokušaji da se falsifikuju činjenice o Drugom svetskom ratu, ignoriše se odlučujući doprinos Crvene armije porazu fašizma, a Sovjetski Savez je isključen sa liste pobednika. Istovremeno, uloga SAD i UK se nezasluženo reklamira“, izjavio je ambasador. On je takođe nazvao „sramotom“ i „izrugivanjem istorije i zdravog razuma“ to što se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski slavi širom Evrope, iako vlada u Kijevu veliča nacističke saradnike poput Stepana Bandere i njegovog pokreta. „Pozivamo američke vlasti da se predomisle i prestanu da povlađuju nacistima“, izjavio je Antonov. „Moramo biti iskreni prema palim herojima. Prestanite da iskrivljujete istoriju. Podsticanje neonacizma i rusofobije je neprihvatljivo.“ Ambasador je takođe napomenuo da su tokom vikenda nepoznati vandali napali pravoslavne nadgrobne spomenike na groblju Rok Krik u Vašingtonu. Prema rečima lokalnog ruskog paroha, napadači su oskrnavili i kapelu, oštetivši ikonu Svetog Jovana Šangajskog i Sanfranciskanskog. RT je zatražio od američke ambasade i Stejt departmenta komentar o ambasadorovoj tvrdnji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Moskva,   Ambasador Rusije,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.