RT: SAD ucenjuju nacije da se bore protiv Moskve i Pekinga – Šojgu

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2023, 20:57

RT: SAD ucenjuju nacije da se bore protiv Moskve i Pekinga – Šojgu

 Vašington pribegava različitim oblicima prinude dok pokušava da stvori regionalne saveze usmerene protiv njegovih geopolitičkih rivala, uključujući Moskvu i Peking, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
On je razgovarao sa svojim kolegama koji predstavljaju druge članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na sastanku u Nju Delhiju. „Pritisak bez presedana vrši se na nezavisne nacije korišćenjem otvorenih ucena, pretnji, \'revolucija u boji\', državnim udarima i širenjem očiglednih dezinformacija. Svi ti alati su odavno postali zapadna vizit karta“, izjavio je ministar u petak. Cilj SAD i njenih saveznika je da potkopaju multipolarni svet u nastajanju i očuvaju svoju dominaciju, smatra Šojgu. Vašington je odlučio da demontira sistem globalne bezbednosti u potrazi za svojim ambicijama i povukao se iz više ugovora sa Rusijom, izjavio je ministar prisutnima. Šojgu je izjavio da je Moskva pokušala diplomatskim putem da smiri tenzije sa NATO-om 2021. godine, ali je njene predloge Zapad odbacio, dokazujući da ne želi da ima ravnopravno partnerstvo sa Rusijom. Danas Vašington i njegovi saučesnici sprovode strateški plan da isprovociraju druge nacije na vojnu konfrontaciju sa državama koje im se ne dopadaju, pre svega Rusijom i Kinom. Ministar je protumačio ukrajinski sukob kao živopisan primer američke „zločinačke politike“. Cilj SAD u njemu je „naneti strateški poraz Rusiji, stvoriti pretnju Kini i sačuvati njen [hegemonistički] položaj“, izjavio je Šojgu. Zvaničnik je osudio zapadne isporuke oružja Kijevu, navodeći da to samo produžava neprijateljstva i stvara dodatne rizike za Evropu i ceo svet. Rekao je da oružje „probija put do crnog tržišta i dalje u ruke terorističkih organizacija“. ŠOS, evroazijska međuvladina organizacija, među svojim članicama uključuje Kinu, Indiju, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.