RT: SAD i Južna Koreja započele velike vežbe usred nuklearne napetosti

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2017, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD i Južna Koreja započele velike vežbe usred nuklearne napetosti

Izvor: Vostok / RT

Zajedničke vojne vežbe vazduhoplovih snaga SAD-a i Južne Koreje, sa stotinama vojnih aviona, započele su uprkos upozorenjima iz Pjongjanga i poziva Moskve da se izbegnu nove provokacije nakon nedavnog lansiranja nove interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje.

U vežbi "Budni as 18", za koju Seul tvrdi da je čisto "odbrambene prirode", učestvovaće stotine aviona SAD-a i Južne Koreje koji će uvežbavati napade na nuklearne i raketne objekte Severne Koreje u različitim vojnim scenarijima, saopštila je novinska agencija Jonhap, citirajući Ministarstvo odbrane Južne Koreje. U vežbama će po prvi put biti uključeno šest aviona F-22 "Reptor", koji su stigli u Južnu Koreju posebno za ovu vežbu, zajedno sa šest stelt aviona F-35A.

Deo američkih snaga koji učestvuje u vežbi, uključujući desetine aviona F-35B, poleteće iz japanskih vazdušnih baza, gde su i stacionirani.

Veliki manevri, za koje se kaže da su "najveći ikada kombinovani manevri vazduhoplovnih snaga saveznika", uključiće i na desetine drugih aviona sa obe strane, kao i američke B-1B strateške bombardere i avione elektronskog ratovanja.

Na vežbama će ukupno biti angažovano 12.000 ljudi i više od 230 aviona, koje će trajati do 8. decembra.

Nekoliko dana nakon objavljivanja da će se održati vežbe vazduhoplovnih snaga SAD i Južne Koreje, Severna Koreja je lansirala svoju novu raketu "Hvasong-15", za koju tvrdi da je u stanju da stigne do bilo kojeg dela kopna SAD. Pjongjang je vežbe nazvao "izazivanjem nuklearnog rata".



"Trampov tim moli za nuklearni rat, izuzetno opasnim nuklearnim kockanjem na Korejskom poluostrvu", navodi se u saopštenju Severne Koreje.

Seul je odbacio optužbe, insistirajući da je velika vežba sa SAD "godišnja zajednička vojna vežba među saveznicima odbrambene prirode", saopštio je u ponedeljak portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Baik Tae Hiun, navela je agencija Jonhap.

On je dodao da će Seul tražiti mirno rešavanje krize zajedno sa međunarodnom zajednicom.

Kritikujući nedavno lansiranje rakete od strane Pjongjanga, Moskva je optužila Vašington da provocira Severnu Koreju svojim vežbama na poluostrvu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je rekao da su SAD prethodno jasno stavile do znanja da novi manevri neće biti održavani do proleća - što bi omogućilo da se pronađe trajno diplomatsko rešenje - ali je umesto toga povećao svoje vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Istovremeno, razni američki zvaničnici praktično svakodnevno usmeravaju ratnu retoriku prema Pjongjangu. Niki Hejlej je nedavno saopštila da će režim u Severnoj Koreji biti "potpuno uništen" u slučaju rata, a koje reči je Lavrov objasnio kao "krvoločnu tiradu".

Drugi nagoveštavaju rat upozorenjima "da se sukob sve više bliži", kao što je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Herbert Mekmaster koji je rekao da se verovatnoća rata "svakodnevno povećava", senator Lindsej Grejem je pozvao Pentagon da započne evakuaciju porodica američkih vojnika u Južnoj Koreji.

U međuvremenu, izveštava se da je Vojska Južne Koreje aktivirala jedinicu koja ima za cilj ubistvo lidera Severne Koreje Kim Džong UN-a u slučaju rata. Prema saopštenjima u novinama, vojska je prvobitno planirala pokretanje ove jedinice u 2019. godini, ali je sada ubrzala vremenski okvir.


Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Počele zajedničke vežbe SAD-Južna Koreja

Izvor: Blic, 04.Dec.2017

SAD i Južna Koreja su započele zajedničke vojne vežbe vazduhoplovstva, sa planom da se u toku manevara gađaju mesta koja su mete vežbi Severne Koreje, saopštili su vojni zvaničnici Južne Koreje...Vojne vežbe su započete danas, a u njima će učestvovati 12.000 vojnika, kao i šest aviona "F-22...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.