RT: SAD digle u vazduh gasovod Severni tok – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2023, 22:39

RT: SAD digle u vazduh gasovod Severni tok – Moskva

 
SAD su iskoristile tekuću ukrajinsku krizu da zabiju klin između Rusije i EU i istovremeno ublaže sopstvene ekonomske probleme na njihov račun, izjavio je Nikolaj Patrušev, šef ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.
Patrušev je to izjavio u utorak tokom sastanka saveta u sibirskom gradu Tomsku. Patrušev je jasno pripisao krivicu za uništenje gasovoda Severni tok prošle jeseni Vašingtonu, ističući da je incident u velikoj meri koristio SAD. „SAD su, koristeći ukrajinsku krizu, uspele da prekinu ekonomske odnose između Evrope i Rusije i eliminišu svoje ekonomske konkurente. Svoje ekonomske probleme rešavaju na račun drugih zemalja. A da bi se osiguralo da Evropa ne može da dobije gas iz Rusije, Severni tokovi su dignuti u vazduh“, izjavio je Patrušev. SAD su pokazale sličan obrazac i u drugim regionima, sugerisao je šef bezbednosti, navodeći da su napori Vašingtona da poveže ukrajinsku krizu sa novom eskalacijom na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa primer takvog ponašanja. Štaviše, same SAD su u velikoj meri izazvale novu krizu u regionu, tvrdi zvaničnik. „Postupaju na potpuno isti način u Ukrajini, gde su izazvali državni udar, odobrili rast neonacističke ideologije, pretvorili Ukrajinu u poligon za vojno-biološke eksperimente, zatvorili oči pred ubistvima civila u Donbasu i pripremili se za vojnu akciju protiv naše zemlje“, izjavio je Patrušev savetu. Sada, dodao je, „predstavnici NATO zemalja već otvoreno govore da ih je Rusija sprečila da se približe njenim granicama, a Ukrajinci su instrument Zapada da obuzda Rusiju“. Istovremeno, dvostruki standardi i ratoborne akcije SAD – i kolektivnog Zapada koji oni predvode – ozbiljno su narušili njihov kredibilitet, koji je sada praktično „iscrpljen“, izjavio je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.