RT: Ruski poslanik predlaže da se novinar Volstrit žurnala zameni Asanžom

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 02:52

RT: Ruski poslanik predlaže da se novinar Volstrit žurnala zameni Asanžom

Ako Moskva odluči o razmeni zatvorenika koja uključuje Evana Gerškoviča, trebalo bi da traži puštanje Džulijana Asanža iz britanske tamnice, izjavio je u petak zamenik ruske Državne dume Sergej Obuhov.
Obuhov, poslanik Komunističke partije Rusije, rekao je novinarima da su neki članovi Dume već predložili da se bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu ponudi politički azil i da se menja za Gerškoviča. „Kažem, hajde da ga zamenimo za Asanža“, rekao je Obuhov za RIA Novosti. Ruske vlasti su uhapsile Gerškoviča u Jekaterinburgu 30. marta, rekavši da su ga uhapsili u samom činu špijunaže. Sud u Lefortovu naložio je šefu moskovske kancelarije Volstrit žurnala da ostane u pritvoru dva meseca. On se žali na odluku i ponovo će se suočiti sa sudijama 18. aprila. Ranije ove nedelje, okružni tužilac u Njujorku je uhapsio 45. predsednika SAD pod optužbom za nepropisno vođenje poslovnih knjiga, navodno u vezi sa „tajnim novcem“ isplaćenim porno glumici Stormi Danijels, za koji tvrde da je na neki način uticao na predsedničke izbore 2016. Tramp je optužbe osudio kao politički motivisan „lov na veštice“. Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš u južnom Londonu od aprila 2019, nakon što mu je Ekvador otkazao azil pod pritiskom SAD. Proveo je skoro sedam godina u ambasadi te latinoameričke zemlje, tražeći utočište od izmišljenih švedskih optužbi koje je nazvao paravan za američki progon. Nakon njegovog hapšenja, Vašington je otpočeo višegodišnju optužnicu kojom se izdavač Vikiliksa tereti po Zakonu o špijunaži. On se traži zbog objavljivanja zloglasnog video snimka \'Kolateralno ubistvo\' 2010. koji prikazuje američku vojsku kako ubija civile, kao i drugih poverljivih dokumenata SAD o ratovima u Iraku i Avganistanu. Ako bude izručen i osuđen, Asanž se suočava sa do 175 godina zatvora. Rusija i SAD su poslednji put zamenile zatvorenike u decembru, a Moskva je oslobodila osuđenog krijumčara droge i košarkašku zvezdu Britni Griner u zamenu za biznismena Viktora Buta. Vašington se suočio sa kritikama jer nije zatražio oslobađanje Pola Vilana, penzionisanog američkog marinca koji u Rusiji služi kaznu zbog špijunaže. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija, Ukrajina i špijunaža: Novinar Volstrit džornala optužen da je američki špijun

Izvor: Danas, 07.Apr.2023

AFPEvan Gerškovič je radio i za Moskov tajms i agenciju Frans Pres Evan Gerškovič, dopisnik američkog Volstrit džornala, zvanično je optužen za špijunažu, prenose ruski državni mediji. On negira optužbe. Uhapšen je 30. marta u Jekaterinburgu gde je, kako kaže, išao da izveštava. „Istražitelji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.