RT: Rusija otkriva kako bi odgovorila na napad na Belorusiju

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 14:33

RT: Rusija otkriva kako bi odgovorila na napad na Belorusiju

 
Rusija će svaki napad na Belorusiju tretirati kao akt agresije na sebe, koristeći sve svoje vojne sposobnosti da uzvrati, upozorio je izaslanik Moskve u toj zemlji.
U razgovoru za belorusku STV, Boris Grizlov, koji je ranije bio ministar unutrašnjih poslova Rusije, upozorio je sve treće strane da ne ciljaju na glavnog saveznika Rusije. „Predsednik Rusije Vladimir Putin je jasno izjavio da ćemo u slučaju napada na Belorusiju ovo tretirati kao napad na Rusiju. Vojna doktrina Ruske Federacije podrazumeva, u tom slučaju, odgovor svim našim oružjem“, izjavio je Grizlov, očigledno nagoveštavajući opciju nuklearnog udara. Rusija i Belorusija su pojačale svoju vojnu saradnju od početka sukoba između Moskve i Kijeva. Ranije ove godine, Rusija je najavila raspoređivanje svog nuklearnog oružja u Belorusiji, nakon ponovljenih zahteva iz Minska da to učini. Belorusko rukovodstvo je navelo agresivnu zapadnu politiku i pretnju koju predstavlja američko nuklearno oružje, čiji su domaćini evropski saveznici u Vašingtonu. Poslednjih godina Belorusija je doživela porast tenzija sa svojim najvećim susedom u EU, Poljskom. Veze ove dve nacije se postepeno pogoršavaju od predsedničkih izbora u Belorusiji 2020. godine, koji su izazvali masovne proteste u zemlji, dok je ishod izbora osporavala opozicija. Varšava, kao i EU u celini, otvoreno su podržali opoziciju u njenom na kraju neuspešnom nastojanju da svrgne predsednika Aleksandra Lukašenka. Sukob između Rusije i Ukrajine dodatno je narušio veze. Poljska je ljutito reagovala na raspoređivanje ruske nuklearne bombe u Belorusiji i više puta je alarmirala zbog navodnih aktivnosti Vagner grupe, ruske privatne vojne kompanije koja je na kraju ponovo raspoređena u Belorusiji nakon pobune krajem juna. Varšava tvrdi da je PVK sve aktivnija u blizini njene granice, a premijer Mateuš Moravjecki tvrdi da su oni „nesumnjivo bili korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju“. Belorusija je, međutim, demantovala takve optužbe, insistirajući da sama Varšava „otežava“ situaciju u ime SAD.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.