RT: Rusija odbila „mirovnu konferenciju“ u Švajcarskoj

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2024, 00:36

RT: Rusija odbila „mirovnu konferenciju“ u Švajcarskoj

 
Moskva nema nameru da učestvuje na predloženoj mirovnoj konferenciji o ukrajinskom sukobu koju bi organizovala Švajcarska, čak i ako bude zvanično pozvana, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zvanični odgovor usledio je nakon nedavnih medijskih izveštaja da Kina i Švajcarska nastoje da se Rusija pozove na pregovore. Prošlog meseca, Švajcarska je najavila planove da organizuje samit mira „do leta“. Za sada nije naveden konkretan datum. Spisak učesnika takođe nije otkriven. Međutim, Ukrajina je nagovestila da Rusija može biti pozvana samo ako unapred pristane na niz preduslova. „Ovaj forum će biti posvećen promovisanju ultimatuma \'formule mira Zelenskog\', iako se njegovi švajcarski organizatori pretvaraju da traže zajednički imenitelj u mirovnim inicijativama različitih zemalja“, izjavila je Zaharova, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom u sredu na sajtu ministarstva. Ona je objasnila da plan Zelenskog uključuje niz nerealnih uslova, uključujući povlačenje ruskih trupa na granice Ukrajine iz 1991. godine, pozivanje Moskve na odgovornost i plaćanje reparacija, kao i odredbe o hrani, nuklearnoj sigurnosti, energetici, ekologiji i humanitarnim problemima. Osnovni zahtevi Kijeva ostaju isti, dok se legitimni ruski interesi ignorišu, rekla je Zaharova. „Dakle, predstojeća konferencija je nastavak sastanaka u formatu Kopenhagena, koji su u početku sami sebe diskreditovali, a sada zašli u ćorsokak.“ U Moskvi su uvereni da „Švajcarska teško može da posluži kao platforma za razne mirovne napore, jer to pretpostavlja neutralni status, koji je Bern izgubio“, izjavila je portparolka. „Sve to obesmišljava učešće Rusije na pomenutoj \'mirovnoj konferenciji\', jer je svejedno da li će ona biti održana u jednoj, dve ili pet etapa – njena ultimativna suština, koju promovišu Kijev i njegovi gospodari, od ovoga se ne menja“, zaključila je Zaharova. Zapadne pristalice Ukrajine insistiraju da se mirovno rešenje može postići samo pod uslovima Kijeva i obećali su da će nastaviti isporuku oružja „koliko god bude potrebno“. Rusija je, u međuvremenu, naglasila da nikakva strana pomoć neće promeniti tok sukoba. Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva održani su u proleće 2022. godine, ali su propali tako što su obe strane optuživale jedna drugu da postavljaju nerealne zahteve. Ruski predsednik Vladimir Putin je naknadno izjavio da se ukrajinska delegacija prvobitno složila sa nekim ruskim uslovima tokom razgovora u Istanbulu tog marta, ali je onda iznenada odustala od sporazuma. Kremlj je više puta naglašavao da ostaje otvoren za smislene diskusije i za nedostatak diplomatskog prodora okrivljuje ukrajinske vlasti.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.