RT: Rusija naložila osoblju ambasade SAD da napusti Moskvu

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2021, 13:09

RT: Rusija naložila osoblju ambasade SAD da napusti Moskvu

Radnici američke ambasade koji se nalaze u Moskvi više od tri godine dobili su nekoliko nedelja da napuste zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, usred sve većeg spora sa Vašingtonom oko diplomatskih viza. Do 31. januara 2022. zaposleni u ambasadi SAD, koji su u Moskvi više od tri godine, moraju da napuste Rusiju, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Vašington je ranije zahtevao da 27 ruskih diplomatskih radnika napusti SAD do 30. januara 2022. godine. „Smatramo američki zahtev upravo kao proterivanje i nameravamo da reagujemo u skladu sa tim. Do 31. januara 2022. službenici američke ambasade koji su u Moskvi više od tri godine moraju da napuste Rusiju“, rekla je Zaharova. Ona je naglasila da to nije izbor Rusije. Rekla je da su „takvu igru“ pokrenule političke odluke Amerike, a ne zato što je Rusija bila željna da prekine veze. „Dugo smo se trudili da ih urazumimo i uputimo na neko konstruktivno rešenje problema, ali su oni napravlii svoj izbor.“ Zaharova je takođe osudila taj potez, napomenuvši da su američke diplomate „tehničku proceduru, rutinsku za 21. vek, pretvorile u pravi pakao i dugi niz godina uništavaju sistem konzularnih službi u Rusiji”. „Do 1. jula sledeće godine, ako Vašington ne odustane od trogodišnjeg pravila i ne napravi kompromis, američki službenici će napustiti Rusiju u ukupnom broju Rusa koji je najavio Stejt department“, dodala je Zaharova. Stejt department je 2020. jednostrano odredio trogodišnje ograničenje trajanja službenih putovanja za zaposlene u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnim konzulatima Rusije u Njujorku i Hjustonu. Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija proteruje američke diplomate iz Moskve

Izvor: N1 televizija, 01.Dec.2021

Rusija je saopštila da je članovima osoblja američke ambasade koji su u Moskvi proveli više od tri godine naredila da do 31. januara napuste zemlju, što je odgovor na, kao u Moskvi tvrde, odluku SAD da ograniče mandate ruskih diplomata.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.