RT: Proterivanje ruskih diplomata, zamrzavanje imovine, veća ovlaštenja - planovi Mejove protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Proterivanje ruskih diplomata, zamrzavanje imovine, veća ovlaštenja - planovi Mejove protiv Rusije

Izvor: Vostok / RT

Britanski premijer Tereza Mej je optužila Rusiju da koristi hemijsko oružje na britanskom tlu i saopštila u Parlamentu o planovima za odmazdu protiv Moskve.

Mere predstavljene od strane Mejove su odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta, što je britanska vlada opisala kao "nezakonitu upotrebu sile od strane ruske države". Optužba se zasniva na sastavu upotrebljenog nervnog agensa, a London je saopštio da ga je napravio Sovjetski Savez.


Evo mera koje će Britanija preduzeti:

Proterivanje 23 ruske diplomate

Mejova je rekla da je Velika Britanija identifikovala 23 osobe koje su radile kao diplomate u Londonu, i koje su zapravo agenti ruske obaveštajne službe. Njihovim proterivanjem će se ugroziti ruska sposobnost špijunaže na britanskom tlu, rekla je ona. Ovaj potez je najveći za decenije, dodala je Mejova.



Nova zakonodavna ovlašćenja

Mejova želi da njen kabinet ima dodatna ovlašćenja koja bi, prema njenim rečima, mogla povećati sposobnost Vlade da štiti Britaniju. To uključuje nova ovlašćenja za pritvaranje nepoželjnih pojedinaca na granici, nova ovlašćenja protiv špijunaže i nova ovlašćenja za izricanje sankcija.

Ograničavanje veza

Velika Britanija će suspendovati određene kontakte na visokom nivou sa Rusijom. Ovo uključuje suspenziju planirane posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Britaniji i ukidanje planirane posete britanske zvanične delegacije na predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji.

Zamrzavanje imovine

Mejova je rekla da će Velika Britanija zamrznuti rusku državnu imovinu u Velikoj Britaniji koja se može koristiti za nanošenje štete naciji. Nije rekla koja imovina bi mogla biti predmet "zamrzavanja".

Neke mere koje planira Ujedinjeno Kraljevstvo ne mogu se javno saopštiti, dodala je ona.

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Neprijateljski potezi Londona - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2018

. Izvor: Vostok / RT. . Neprijateljske akcije Velike Britanije protiv Rusije pod izgovorom trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja predstavljaju provokaciju bez presedana koja neće biti ostavljena bez odgovora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.. . Britanski...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.