RT: Predsednik Srbije ponovo naglasio stav o nepridruživanju sankcijama protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2022, 19:24

RT: Predsednik Srbije ponovo naglasio stav o nepridruživanju sankcijama protiv Rusije

Beograd će se, uprkos tome što je pretrpeo „ogromnu štetu“, boriti da održi svoju politiku nepridruživanja drastičnim međunarodnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Izdržali smo osamdeset dana“ bez ograničavanja Rusije i „cena koju plaćamo je ogromna“, rekao je Vučić lokalnoj televiziji Prva u nedelju. Srbija nema pristup tržištu kapitala i ne može da servisira svoje inostrane kredite, što utiče na dobrobit stanovništva, požalio se on. „Kažu: ’Vučić najavljuje uvođenje ruskih sankcija‘. Ne, borićemo se dokle god možemo. Pretrpeli smo ogromnu štetu, ali ne tražimo \'hvala\'“, insistirao je srpski predsednik. Srbija se tako ponaša jer je "suverena i nezavisna zemlja" koja je svesna "koliko su sankcije nepravedne i nepotrebne", rekao je on.
  (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_-181214296_13160\", -181214296, 13160, \'9BZGSYkr4bDFbFJfPdnpqyDnNmth\'); }()); Pitanje ograničenja prema Moskvi usko je vezano i za snabdevanje ruskim gasom i naftom, od kojih Srbija u potpunosti zavisi, rekao je Vučić i izrazio nadu da će Beograd na predstojećim razgovorima moći da dogovori „dobru cenu“ energenata. Prošlog meseca srpski predsednik je saopštio da je ucenjen da uvede ograničenja savezniku svoje zemlje  - Rusiji, pri čemu se Beogradu pretilo energetskim sankcijama ako to odbije. SAD, EU i neke druge zemlje uvele su brojne sankcije Moskvi nakon što je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Ograničenja su dovela do zamrzavanja stranih sredstava Centralne banke Rusije i raznih drugih subjekata i pojedinaca, što je efektivno odseklo Rusiju od tržišta novca kojim dominiraju dolar i evro, a takođe su dovela do toga da je veliki broj velikih međunarodnih kompanija prestao da posluje sa zemljom. Ovi i drugi potezi učinili su Rusiju najsankcionisanijom zemljom na svetu.
 
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.