RT: Pomoćnik Zelenskog odbacuje mirovne pregovore sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2023, 21:55

RT: Pomoćnik Zelenskog odbacuje mirovne pregovore sa Rusijom

 
Pregovori sa Rusijom „ne dolaze u obzir“ dok se situacija na bojnom polju ne promeni, izjavio je Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.
Moskva „nastavlja da se zavarava“ da će moći da zadrži teritorije koje je oduzela od Kijeva, izjavio je Podoljak u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“ u sredu. Ruska strana mora „pretrpeti značajne taktičke poraze na prvoj liniji fronta“ da bi razvila „realističniju procenu situacije“, ocenio je on, a tek nakon toga bi mogli da počnu neki mirovni pregovori. Dugoočekivana kontraofanziva Ukrajine, koja je pokrenuta pre skoro tri meseca sa ciljem presecanja ruskog kopnenog mosta ka Krimu, nije uspela da donese one „značajne taktičke poraze“ Moskvi. Prema ruskim procenama, gubici Kijeva do početka avgusta iznosili su više od 43.000 vojnika i skoro 5.000 komada teške opreme. Ukrajinski zvaničnici su do sada samo prijavili zauzimanje nekoliko sela koja nisu deo glavnih ruskih odbrambenih linija. Podoljak je konkretno upitan da li je spreman da razgovara o statusu Krima, koji je deo Rusije od 2014. godine, kada je na poluostrvu održan referendum o otcepljenju od Ukrajine posle nasilnog puča u Kijevu. On je odgovorio pozivajući se na ranije izjave Zelenskog, koji je tvrdio da zvaničnici u Moskvi moraju da budu dovedeni u situaciju u kojoj će morati da „izaberu između gubitka svega ili napuštanja Krima“. To bi moglo da se postigne samo tako što ukrajinske snage dođu do granica poluostrva i unište oružje koje omogućava Moskvi da ga drži pod svojom kontrolom, objasnio je pomoćnik. Uprkos tome što je isključio bilo kakve razgovore sa Moskvom, Podoljak je insistirao da ruski predsednik Vladimir Putin vidi „našu spremnost za dijalog kao slabost koju treba iskoristiti u svoju korist“. Rusija već mesecima govori da je spremna da traži mirno rešenje sukoba za pregovaračkim stolom. Međutim, istakla je da nedostatak želje Kijeva ili njegovih zapadnih pristalica da se uključe u diplomatiju ne ostavlja drugi izbor osim da nastavi da radi na postizanju svojih ciljeva u Ukrajini na bojnom polju. Prošle jeseni Zelenski je potpisao dekret kojim mu se zvanično zabranjuje razgovor sa Putinom. Ukrajinski lider promoviše svoj takozvani mirovni plan u deset tačaka, koji poziva Rusiju da se povuče na granice na koje polaže Kijev, plati reparacije i podvrgne se sudovima za ratne zločine. Moskva je odmah odbacila predlog kao „nerealističan“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.