RT: Moskva upozorila London o recipročnim merama ako pretresanje aviona „Aeroflota” ne bude objašnjeno

Izvor: Vostok.rs, 31.Mar.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Moskva upozorila London o recipročnim merama ako pretresanje aviona „Aeroflota” ne bude objašnjeno

Izvor: Vostok / RT

Ako Velika Britanija ne obezbedi objašnjenje za pretresawe aviona "Aeroflota" u Londonu, Moskva će smatrati da je akcija bila nezakonita i preduzeće recipročne mere protiv britanskih aviona, saopštilo je Ministarstvo transporta Rusije.

Centar za bezbednost vazduhoplovstva u Ministarstvu će podneti zahtev za razjašnjavanje razloga pretresanja aviona kompanije "Aeroflot" od strane vlasti u Velikoj Britaniji na aerodromu Hitrou u Londonu u petak.



"Ako ne bude objašnjenja, Rusija će smatrati da je bio nelegalni pretres i zadržava pravo da preduzme slične akcije protiv britanskih avio-prevoznika", navodi se na sajtu Ministarstva.

Pripadnici britanskih službi u petak su ušli u avion "Aeroflota" na aerodromu Hitrou, koji je dan ranije stigao u London sa aerodroma Šeremetjevo u Moskvi. Službenici su saopštili da moraju da izvrše pretres aviona, te je posadu aviona udaljila bez davanja ikakvog objašnjenja. Kapetan je odbio da napusti avion jer je zahtev bio u suprotnosti sa propisima.

Međutim, zvaničnici su nastavili da vrše pretres bez puštanja kapetana iz njegove kabine. Nakon pretresa, avion se vratio u rusku prestonicu.

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova, zahtevajući objašnjenje za pretresanje ruskog aviona.

"U ovom trenutku nemamo drugo objašnjenje, nego da je incident na Hitrou, na jedan ili drugi način povezan sa neprijateljskom politikom koju vlada Velike Britanije sprovodi u odnosu na Rusiju", navodi se u ambasadi.

Komentarišući pretres aviona, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je incident samo "još jednom provokacijom britanskih vlasti".

"Ponašanje britanske policije jasno ukazuje na želju da se bez ikakvih svedoka sprovede neka vrsta manipulacije", dodala je ona.

U međuvremenu, "Aeroflot" je izrazio "zbunjenost" jer nema razloga za pretraživanje aviona.

"Takve akcije predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva u suprotnosti su sa međunarodnom praksom obavljanja takvih inspekcija", saopštila je aviokompanija.



Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.