RT: Moskva reaguje na zaplenu ruskih škola u Poljskoj

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2023, 20:00

RT: Moskva reaguje na zaplenu ruskih škola u Poljskoj

  Poljska će se suočiti sa posledicama zbog zaplene škole kojom upravlja ruska ambasada u Varšavi, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Smatramo ove nove neprijateljske akcije poljskih vlasti kao flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. i pokušaj protiv ruskih diplomatskih nekretnina u Poljskoj“, navodi se u saopštenju ministarstva na svom sajtu. „Ovaj nečuveni potez koji izlazi van granica civilizovane komunikacije između država neće ostati bez čvrstog odgovora i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji“, navodi se u saopštenju. U subotu su poljski zvaničnici, u pratnji policije, ušli u prostorije škole nakon što su pajserom otvorili ulaznu kapiju. RIA Novosti je izvestila da je školskom osoblju rečeno da napusti zgradu do 18 časova po lokalnom vremenu. Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je da vlasti provode sudsku presudu u vezi sa zgradom koju je „godina nelegalno iznajmljivala ruska ambasada“. Tvrdio je da škola nema diplomatski status i da nije zaštićena Bečkom konvencijom.   Kao i druge članice NATO-a, Poljska je uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini koja je pokrenuta u februaru 2022. godine. Poljske vlasti su prošle godine zamrzle bankovne račune ruske ambasade. Moskva je osudila sankcije kao nezakonite po međunarodnom pravu. Ove nedelje, ruski izaslanik Sergej Andrejev rekao je da su tužioci zaplenili bankovne račune ambasade i trgovinske misije Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.